Cum afli cine este proprietarul unui imobil din Romania in doar cateva minute? Citeste aici despre SUCCESIUNEA GRATUITA

Succesiuni gratuitePersoanele care doresc sa afle proprietarul unui imobil din Romania in doar cateva minute, contra unei sume de cinci ori mai mici comparativ cu tariful unui extras de carte funciara pentru informare eliberat in regim de urgenta. Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care gestioneaza acest serviciu disponibil online, vrea sa scada si mai mult pretul.

 

Extrasul de carte funciara pentru informare, document care cuprinde situatia cadastral-juridica a unui imobil la momentul solicitarii, poate fi eliberat online in termen de 10-20 de minute de la inregistrarea cererii inca din anul 2015, insa abia in acest an numarul utilizatorilor platformei epay.ancpi.ro a inceput sa creasca. Pana in 20 septembrie anul acesta, peste 14.000 de persoane au beneficiat de acest serviciu prin inscrierea gratuita pe portalul pus la dispozitie de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Numarul total de extrase solicitate de acestia a depasit 60.000.

Romanii care au avut nevoie, pana acum, de acest act stiu ca el se poate obtine in doua zile lucratoare prin completarea unei cereri la ghiseele oficiilor de cadastru din tara, contra unui tarif de 20 de lei, sau in regim de urgenta, contra unei sume de 100 de lei. Pe langa timpul redus de raspuns de care beneficiaza utilizatorii platformei online, acestia scapa de timpul petrecut pe drum si de latura birocratica din procesul de obtinere a documentului. Ba mai mult, ANCPI si-a propus sa scada tariful pentru eliberarea extrasului de carte funciara pentru informare online sub cel perceput la ghisee. Este bine de stiut ca legislatia in vigoare permite oricarei persoane sa solicite acest act, chiar daca nu este proprietarul imobilului.

Ce trebuie facut, mai exact, pentru a intra in posesia acestui document?

„Solicitantul isi face cont la noi pe site, pune in cos documentele care il intereseaza si plateste prin intermediul cardului bancar. Extrasul este eliberat pe loc, daca actul respectiv este disponibil in format electronic. In situatia in care documentul nu este introdus in sistemul electronic, angajatii nostri fac conversia cartii funciare in format electronic si o transmit solicitantului. Precizez ca informatiile continute de extrasul de carte funciara obtinut online pot fi verificate la adresa www.ancpi.ro/verificare, folosind codul  disponibil in antet, care este valabil 30 de zile de la momentul generarii documentului“, potrivit lui Radu Codrut Stefanescu, directorul general al ANCPI.

Trebuie mentionat ca in cererea de eliberare a extrasului de carte funciara pentru informare trebuie completat numarul cadastral si numarul topografic al imobilului vizat. In lipsa acestor informatii, dar pe baza adresei la care se afla proprietatea, datele pot fi obtinute prin consultarea unui alt instrument disponibil online. Cu ajutorul Geoportal se poate localiza rapid orice imobil prin simpla marire a hartii Romaniei, similara cu mai populara harta oferita de Google, pana la nivelul imobilului cautat.  O varianta alternativa, dar mai greoaie, este consultarea indexului alfabetic al proprietatilor, care cuprinde numarul cadastral al imobilelor si numarul de ordine al cartilor funciare. Acest registru se afla la sediul oficiului de cadastru in circumscriptia caruia se afla imobilul cautat.

Digitalizarea cartilor funciare

Eliberarea extraselor de informare in regim online este posibila datorita programului de conversie a cartilor funciare in format electronic. ANCPI a demarat la finalul anului 2015 Programul National de Cadastru si Carte Funciara, ce vizeaza inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor din Romania pana in 2023. Digitalizarea documentelor de cadastru face si ea parte din acest program. Deocamdata, putin peste zece milioane de imobile sunt gestionate de sistemul informatic de cadastru si carte funciara, ceea ce reprezinta circa un sfert din cele aproximativ 40 de milioane de proprietati din Romania. Majoritatea imobilelor inregistrate pana acum sunt terenuri agricole, care au prioritate in program. In situatia in care utilizatorii platformei online a ANCPI solicita un extras de carte funciara neconvertita in format electronic, documentul va fi convertit in acel moment, insa eliberarea lui poate dura pana la doua zile lucratoare, similar cu timpul de la ghiseu. Institutia are in vedere ca, pana la finalul acestui an, sa incheie contracte subsecvente pentru judetele Harghita, Brasov si Bistrita-Nasaud. Sumele cheltuite in cadrul acestui proiect de digitalizare depasesc 13,2 mil. euro.

Succesiuni gratuite

Programul National de Cadastru si Carte Funciara mai vine cu un avantaj. Proprietarii a peste 500.000 de imobile din 482 de localitati, in care s-a finalizat procesul de cadastrare integral sau partial, pot obtine gratuit actele de mostenitor daca se afla intr-o situatie de succesiune.Persoanele care isi pot face succesiunea gratuit sunt cele care au proprietati in localitatile in care s-a finalizat procesul de cadastrare. In acest moment s-au cadastrat integral aproape 310.000 de imobile amplasate in 29 de localitati din 14 judete. Acestora li se adauga peste 190.000 de terenuri agricole din 453 de localitati, in care cadastrarea a fost finalizata partial. Plata  onorariilor pentru eliberarea certificatelor de mostenitor, a certificatelor de mostenitor suplimentar, a certificatelor de legatar si a certificatelor de vacanta succesorala in aceste localitati va fi realizata de ANCPI in baza unui protocol de colaborare semnat in 2016 cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni. Protocolul va fi in vigoare pana in 2025.

Trebuie mentionat faptul ca ANCPI are la dispozitie in acest an un buget de 5,3 mil. lei pentru plata succesiunilor, bani care ajung pentru incheierea a peste 21.000 de dezbateri succesorale. Primele persoane care vor pune la dispozitia oficiilor de cadastru documentele solicitate vor fi beneficiarii acestor gratuitati, in contextul in care mostenitorii nu sunt nevoiti sa mearga la notar. Vestea buna este ca, pentru anul viitor, ANCPI a alocat 30,5 mil. lei pentru plata succesiunilor, ceea ce inseamna ca pot beneficia 122.000 de romani de obtinerea gratuita a certificatelor de mostenitor. Agentia si-a propus ca anul acesta sa depaseasca cifra de un milion de imobile inscrise in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, ceea ce inseamna o dublare a situatiei actuale. In 80% dintre localitatile din mediul rural (2.273) se desfasoara lucrari de cadastru general, numarul de imobile pentru care s-au incheiat contracte de realizare a cadastrului, in 2017, depasind trei milioane. Cu cat programul avanseaza mai rapid, cu atat numarul imobilelor pentru care se pot elibera rapid extrase de informare online creste.

Pentru acest an s-a alocat un buget de 96,1 mil. euro, din care s-ar putea inregistra maxim 7,3 milioane de proprietati. Banii provin, cu precadere, din serviciile prestate de ANCPI, dar pot fi atrasi si din fonduri europene sau din bugetele locale ale primariilor.

Stadiul cadastrarii generale in octombrie

Lucrari finalizate: 29 localitati

Lucrari in derulare: 199 localitati

Lucrari finalizate la nivel de sector cadastral: 453 localitati

Lucrari in derulare la nivel de sector cadastral: 237 localitati

Localitati in care s-au semnat contracte in 2017 in vederea cadastrarii: 1.955

Sursa: capital.ro

A.M.