Campania #MeToo ia AMPLOARE si in Romania. Citeste aici ANUNTUL DE ULTIMA ORA al Politiei Romane
Last Updated on 21/10/2017 by Iulian Gavriluta

MeTooO campanie pornită pe reţelele sociale, după scandalul sexual în care e implicat producătorul american Harvey Weinstein, are ecouri puternice şi în România. De câteva zile, româncele povestesc pe internet experienţele lor de hărţuire sau de agresiune sexuală, cu scopul de a arăta cât de răspândit e acest fenomen.

 

Apar şi primele consecinţe ale acestor destăinuri. Campania #MeToo, adică ŞiEu, care s-a viralizat în toată lumea, e prezentă şi în România. Şi are şi consecinţe. Călin Ionescu, pe care românii îl cunosc drept Rimaru din trupa hip-hop RACLA, a fost dat afară azi de agenţia de publicitate la care lucra. O decizie care a venit după ce mai multe femei, foste colege de-ale lui, au povestit pe Facebook cum Rimaru se folosea de funcţia lui pentru a le face avansuri pe Internet. Când ele îl refuzau, devenea agresiv.

Femeile povestesc că Rimaru le-a spus că le va sabota la muncă, le-a ameninţat cu violenţa, una dintre ele spune că a fost scuipată la un eveniment, alta că i-a turnat o băutură în cap. De cealaltă parte, Călin Ionescu susţine că totul e o minciună. Spune că el, ca artist, e cunoscut pentru limbajul lui direct şi, pe alocuri, licenţios, dar că nu a hărţuit sexual pe nimeni. Şi Poliţia Română s-a implicat în campanie şi le îndeamnă pe femei să facă mai mult decât să posteze pe Facebook, adică să depună plângere împotriva celor care le hărţuiesc. Ceea ce nu se prea întâmplă în ţara noastră. În primele nouă luni ale acestui an, doar 35 de femei au sesizat poliţia pentru cazuri de hărţuire sexuală. Campania #MeToo a fost lansată de actriţa Alyssa Milano, cu scopul de a arăta că problema hărţuirii şi agresiunii sexuale e extrem de răspândită şi nu se rezumă doar la Hollywoodul zguduit de scandalul Harvey Weinstein.

E.S.