Inspectoratul Scolar Judetean Buzau a organizat joi, 19 octombrie 2017, sedinta Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS).
Last Updated on 20/10/2017 by Iulian Gavriluta

ISJ BuzauConform Calendarului, pana pe data de 3 noiembrie 2017, se vor organiza, cu sprijinul Camerelor de Comert si al institutiilor reprezentate in CLDPS, actiuni de popularizare in randul operatorilor economici privind oportunitatile de solicitare pentru scolarizarea in invatamantul dual si profesional, pentru anul scolar 2018-2019.

La aceasta sedinta, au participat: domnul Florin Marginean, reprezentant CNDPIT pentru zona de dezvoltare S-E, domnul  Constantin Toma, Primarul orasului Buzau, doamna Nela Wamsiedel, inspector scolar general adjunct al ISJ Buzau, doamna Elena Iordache, inspector scolar pentru discipline tehnice la ISJ Buzau, doamna Cristea Mariana, director la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, domnul Dimciu Valeriu, director adjunct al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Judeteana, inspectori scolari de la ISJ Buzau, reprezentanti ai unor importanti operatori economici din judetul Buzau: SC Beta Heurtey S.A, SC Vae Apcarom, SC Eximprod Power Systems SRL, SC Total Electric Automatizari SRL, cat si reprezentanti ai confederatiilor sindicale.

Participantii au facut propuneri privind problemele stabilite pe ordinea de zi:

1. Actualizare termene pentru activitaţile specifice invaţamantului profesional şi tehnic in anul şcolar 2017-2018, conform Notei MEN-CNDIPT nr. VET 2295/15.09.2017

2. Calendarul etapelor şi acţiunilor pentru stabilirea cifrei de şcolarizare la invaţamantul dual şi la invaţamantul profesional pentru anul şcolar 2018-2019 – proiect MEN

3. Cresterea relevantei pentru piata muncii a calificarilor profesionale de nivel 4 al cadrului national al calificarilor

4. Contractul de pregatire practica in invatamantul dual aprobat prin OMEN nr.4798/31.08.2017, publicat in Monitorul Oficial nr. 795/6.10.2017

5.  Metodologia privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat, evidenta efectivelor de prescolari si elevi scolarizati in unitatile de invatamant particular, precum si emiterea avizului conform in vederea organizarii reţelei unitaţilor de invaţamant preuniversitar pentru anul şcolar 2018-2019

6. Stabilirea echipelor şi a calendarului de monitorizare a implementarii PAS 2016

Domnul Constantin Toma, Primarul Buzaului, a sublinit nevoia unor schimbari in invatamantului profesional buzoian prin adaptarea la cererea pietei si a comunitatii buzoiene. Primaria Buzau isi exprima sprijinul pentru dezvoltarea invatamantului profesional prin incheierea unor contracte cu unitatile de invatamant, precizand criterii de performanta.

Doamna Grosu Cristina, director pentru resurse umane la SC Eximprod Power Systems SRL, a propus cresterea numarului de ore alocate practicii elevilor din invatamantul profesional si reducerea numarului de ore pentru disciplinele generale.

Avand in vedere intentia MEN de a modifica Legea Educatiei Nationale nr.1, doamna Nela Wamsiedel, inspector scolar general adjunct, propune introducerea examenului de admitere pentru clasa a IX-a si impunerea mediei 5 pentru admiterea la liceu.

Domnul Florin Marginean, reprezentant CNDPIT pentru zona de dezvoltare S-E, a subliniat faptul ca invatamant profesional si cel dual trebuie organizate la cererea operatorilor economici, pe baza unor contracte de parteneriat. De asemenea, s-a discutat modalitatea de monitorizare a implementarii PAS 2016 la nivelul unitatilor scolare unde se organizeaza invatamantul profesional. In acest sens, s-a propus alcatuirea unor echipe de lucru din cadrul CLDPS.

“Pana pe data de 3 noiembrie 2017,  ISJ Buzau va organiza actiuni de informare a operatorilor economici cu privire la calendarul etapelor si actiunilor pentru stabilirea in invatamantul dual si profesional, pentru anul scolar 2018-2019:, a precizat Inspector Scolar General Adjunct, prof. Nela WAMSIEDEL.

E.S.