EVENIMENT – De astazi ia fiinta CCI – PRIMUL CENTRU DE CONSULTANȚA ISTORICA DIN ROMANIA

Centrul Consultanta IstoricaJoi, 19 octombrie, de la ora 18.30, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, Bucuresti, sector 2) va avea loc lansarea Centrului de Consultanta Istorica, primul centru specializat in acest domeniu din Romania.

In cadrul evenimentului, cercetatorii CCI vor discuta despre diferentele dintre istoria oficiala si consultanta istorica, ce inseamna realizarea si documentarea unei investigatii istorice, proces, film sau a unui roman, dar si despre metodele si sursele consultantei istorice. 

„Primele centre de consultanta istorica din statele occidentale au fost infiintate ca raspuns la nevoia unor comunitati, companii si institutii de a-si cunoaste istoria. Descoperirea originilor si a trecutului nu ar fi fost posibila fara ajutorul istoricilor care s-au implicat in documentarea si scrierea acestor istorii cu metodele proprii cercetarii. In Romania, acest domeniu este la inceput de drum. Absenta consultantilor istorici s-a remarcat prin modul in care au fost solutionate cazurile fostilor detinuti politici care si-au cerut drepturile in instanta, cele ale tuturor persoanelor care au fost deposedate ilegal de drepturile si proprietatile lor de catre regimul comunist si in timpul proceselor „tortionarilor” comunisti”.

Dumitru Lacatusu, Centrul de Consultanta Istorica

Echipa Centrului de Consultanta Istorica este formata din Mihai Burcea, Dan Draghia, Theodora Enache, Bogdan-Alexandru Jitea, Dumitru Lacatusu si Áron Szele, doctori si cercetatori in domeniul istoriei si stiintelor politice, fiecare specializat intr-un anumit domeniu de cercetare. Serviciile de consultanta se adreseaza atat celor care doresc sa-si documenteze trecutul personal sau familial, cat si institutiilor interesate in reconstituirea istoriei unei localitati ori companii sau posturilor de televiziune, radio si presei scrise care au programe si rubrici de istorie. Centrul de Consultanta Istorica ofera asistenta de specialitate si caselor de avocatura, de fiecare data cand au cazuri care necesita cercetare si consultanta istorica, sau celor din domeniul filmografiei atunci cand vor sa documenteze proiectele la care lucreaza. Nu in ultimul rand, la serviciile noastre pot apela si toti cei care doresc amenajarea unor muzee ale comunismului sau despre alte teme si subiecte istorice ori care sunt interesati sa cunoasca cum sunt organizate muzeele similare din alte state.

Despre Centrul de Consultanta Istorica (CCI)

CCI este un centru privat de cercetare in stiintele socio-umane, ai carui membri sunt doctori si cercetatori cu pregatire in domeniul istoriei si stiintelor politice. Experienta membrilor este una vasta: de la redactarea a numeroase lucrari de specialitate, articole in presa, realizarea de baze de date istorice, documentarea unor evenimente sau filme istorice pana la elaborarea de plangeri penale impotriva „tortionarilor” regimului comunist. Pentru mai multe informatii: http://consultantaistorica.ro/echipa/

Obiectul de activitate al centrului il reprezinta oferirea unor servicii specializate si individualizate de cercetare si consultanta istorica si desfasurarea de investigatii istorice. Serviciile se adreseaza persoanelor private, companiilor, localitatilor, institutiilor de stat, caselor de avocatura si tuturor celor care au nevoie in activitatile lor de cercetare si documentare in arhive, biblioteci sau alte baze de documente. Mai multe despre serviciile centrului: consultantaistorica.ro

E.S.