Concediile medicale, retetele si biletele de trimitere ar putea fi obtinute si de la medicul specialist, nu doar de la medicul de familie
Last Updated on 19/10/2017 by Iulian Gavriluta

Bilete trimitereMedicii ar putea elibera adeverinta pentru concediile medicale, retetele compensate si biletele de trimitere chiar daca nu au contract incheiat cu Casa de asigurari de sanatate a pacientului. Un proiect legislativ in acest sens a fost depus la Senat pentru dezbatere.

Initiativa a peste 40 de parlamentari de la USR si UDMR prevede ca toate aceste servicii gratuite pentru cetateni sa poata fi usurate de birocratia obtinerii lor prin medicul de familie care are contract cu CNAS, deoarece sunt acte pe care oamenii ar trebui sa le poata lua de la orice cabinet medical autorizat. Pe langa beneficiile cetatenilor, initiatorii sustin ca si medicii tineri, care nu sunt imediat acceptati in contractele cu CNAS, sau alti medici, care vor sa isi deschida cabinet individual si care vor avea de lucru in tara si nu vor mai fi tentati sa plece in strainatate sa lucreze:

“Medicul specalist tanar, proaspat confirmat prin Ordin ministerial si nu numai, dornic si capabil sa deschida si sa doteze un cabinet medical de speciaitate, poate sa presteze servicii ambulatorii cu finantare “out-of-pocket”, dar nu se va confrunta cu lipsa posibilitatii de contractare a serviciilor si cu lipsa posibilitatii de a putea asigura pacientilor dreptul lor cuvenit”, mai argumenteaza parlamentarii in expunerea de motive a proiectului. Proiectul legislativ va astepta, in urmatoarele 30 de zile, avizul Consiliului Legislativ si al Guvernului, apoi va intra la primul vot, in Senat. Ca sa fie adoptat, actul normativ va trebui sa treaca si de plenul Camerei Deputatilor, unde se va da votul final, indiferent de rezultatul celui din Senat.

Sursa: legeastart.ro

A.M.