FOTO DOCUMENT – VREI SA-TI CUMPERI O CASA? Afla aici care este TOP 5 credite ipotecare in ceea ce priveste dobanzile si rata lunara
Last Updated on 18/10/2017 by Iulian Gavriluta

Tot 5 CrediteCreditele ipotecare cu cele mai mici dobanzi sunt acordate in prezent de CEC Bank, Garanti Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank si BCR, potrivit unui calcul bazat pe un imprumut de 225.000 lei, pe 30 ani, realizat de portalul financiar Finzoom, rata lunara variind in cazul lor de la 1.061 lei la 1.162 lei. 

 

Cea mai mica dobanda, de 3,18%, apartine creditului ipotecare standard de la CEC Bank (DAE 3,74%), suma totala de rambursat ajungand la 388.692 lei. In cazul Garanti Bank, dobanda este de 4,17% (DAE 4,52%), la ING Bank de 4,51% (DAE 4,62%), la Raiffeisen Bank, creditul Casa Ta are o dobanda de 4,5% (DAE 3,7%), iar Casa Mea BCR de 4,5%, fixa 60 de luni (DAE 4,73%). In acelasi timp, clientii pot opta pentru un credit cu dobanda fixa pe intreaga perioada de creditare. De exemplu, pentru Credit Habitat cu dobanda fixa- RON de la BRD, cu o dobanda fixa de 6,90% si DAE 7,16% ar plati o rata de 1482 lei, iar totalul de rambursat este 534.337 lei. ”Alegerea unui credit ipotecar presupune sa te gandesti foarte bine la decizia de a te indatora pe termen lung-de preferat nu mai mult de 20-30% din venituri, tocmai pentru a nu ajunge in imposibilitate de plata, in situatia in care cheltuielile lunare cresc sau veniturile se diminueaza. Pentru a fi protejati de cresterile indicelui ROBOR, putem alege un credit cu dobanda fixa, pe o anumita perioada sau pe toata perioada creditului. In cazul unei dobanzi fixe, stim cat avem de platit in fiecare luna, indiferent de cum variaza dobanzile interbancare. Insa, nu vom beneficia de reducerile de dobanda, in perioadele de scadere a indicelui ROBOR”, se arata in analiza. In ceea ce priveste Prima Casa, costurile au ajuns la un nivel apropiat de cel al creditelor ipotecare standard oferite de banci, singurul avantaj al programului fiind insa avansul minim solicitat de doar 5% (sau 10% in cazul ING Bank), fata de 15% - 45% avans pentru un credit ipotecar. ”Insa, gandindu-ne tot din perspectiva gradului de indatorare, daca aducem un aport propriu mai mare (avans), atunci ne indatoram mai putin la banca si suntem mai putin vulnerabili la cresterile de dobanda. Iar creditele Prima Casa sunt doar cu dobanda variabila”.

Sursa: zf.ro

A.D.

TOP Credite