ASTAZI INCEPE PLATA AVANSULUI SUBVENTIILOR AGRICOLE! Cati bani iau fermierii buzoieni?
Last Updated on 16/10/2017 by Iulian Gavriluta

Subventii agricoleLuni, 16 octombrie, incepe plata avansului la subventiile agricole pe 2017, asa cum a anuntat si ministrul Petre Daea, in luna august. Potrivit APIA, in data de 28.09.2017 s-a publicat in Monitorul Oficial nr.

 

771 Hotararea de Guvern nr. 701 privind stabilirea pentru anul 2017 a cuantumului platii unice pe suprafata, al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, al platii pentru tinerii fermieri, precum si plafoanele aferente ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru speciile bovine si ovine/caprine si plafonul aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Cuantumurile platilor directe in sectorul vegetal, an de cerere 2017, sunt urmatoarele:

  • Schema de plata unica pe suprafata (SAPS): 97,2452 euro/ha;
  • Schema de plata redistributiva Nivelul 1 (1-5 ha, inclusiv): 5,0 euro/ha;
  • Schema de plata redistributiva Nivelul 2 (peste 5 si pana la 5 ha, inclusiv): 48,3251 euro/ha;
  • Schema de plata pentru inverzire: 57,1745 euro/ha;
  • Schema de plata pentru tinerii fermieri: 24,3113 euro/ha.

„Cuantumul minim se majoreaza pana la atingerea plafonului alocat, in baza suprafetelor determinate”, a precizat APIA. In ceea ce priveste plafoanele aferente platilor pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic pentru anul de plata 2017, acestea au fost stabilite astfel:

  • 24.081.014 euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte;
  • 101.200.897 de euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne;
  • 50.783.642 de euro pentru schema decuplata de productie, speciile ovine/caprine.

„Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic prezentate mai sus se calculeaza prin raportarea sumelor prevazute la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau de femele ovine/caprine eligibile”, a mai mentionat APIA. De asemenea, „pentru plata directa pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine s-a aprobat plafonul de 48.500.000 de euro, iar cuantumul se calculeaza prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile”. Ministrul Petre Daea declarase, in luna august, ca de pe 16 octombrie fermierii vor primi subventii de 1 miliard de euro. „Salut fermierii si le port respectul, pentru ca ei sunt cei care sadesc prin samanta, prin efortul, prin multe greutati, samanta prosperitatii in agricultura tarii romanesti (…) Am informat Comisia Europeana despre situatia deosebita din Romania, mai ales de cea din partea de vest, solicitand scris, documentand temeinic, ca este necesar a se lua o decizie astfel incat avansul pentru subventii sa fie mai mare, la 70%, iar subventiile sa se dea la timp. Iar in acest timp vor incepe sa fie distribuite subventiile la fermieri incepand cu data de 16 octombrie”, a spus Petru Daea. Asadar de astazi, in conturile fermierilor buzoieni (judetul fiind recunoscut pentru bazinul legumicol dar si pentru zonele cultivate cu cereale) vor intra banii pentru lucrarile din acest an.

Sursa: stiriagricole.ro, APIA

E.S.