Prima femeie general de la Spitalul Militar Bucuresti, buzoianca Florentina Ionita Radu, va conduce in curand si primul centru public de medicina nucleara
Last Updated on 11/10/2017 by Iulian Gavriluta

SMC BucurestiSpitalul Militar Central va avea in viitorul imediat cea mai noua si performanta dotare a unui spital public pe dimensiunea explorarilor imagistice din Romania, a declarat miercuri comandantul unitatii medicale, Florentina Ionita Radu.

 

"In scurt timp, in cadrul SUUMC se va inaugura primul centru public, intr-un spital, de sistem integrat de medicina nucleara. Vom instala un PET CT si un SPECT CT care vor lucra impreuna. Sunt echipamente ce lucreaza pe baza de izotopi radioactivi si care au menirea de a detecta afectiuni oncologice, dar mai nou si afectiuni cardiovasculare. In momentul in care acest centru va fi functional, va fi primul centru dintr-un spital public care se va adresa masei largi a publicului, motiv pentru care speram ca, in cel mai scurt timp, pacientii care au afectiuni oncologice si afectiuni cardio-vasculare ce se preteaza la a fi investigate cu aceasta noua metoda imagistica sa se adreseze Spitalului Militar Central. Deja echipamentele se instaleaza, problema mai dificila este cu avizele pe care trebuie sa le obtinem de la autoritatea in domeniu, care avizeaza tot ce inseamna echipamente radiologice si de medicina nucleara. Trebuie intrunite o serie de criterii. Speram ca la inceputul anului viitor sa ne putem adresa primilor pacienti. Acest PET CT este un echipament care inseamna o stadializare a cancerului. In momentul in care un pacient este diagnosticat cu un neoplasm, oriunde este situat, trebuie stadializat — daca exista metastaze, cât de mult este intinsa formatiunea respectiva si mai ales dupa ce se fac interventiile chirurgicale si, respectiv, tratamentul citostaticelor se fac niste verificari", a explicat comandantul Spitalului Militar Central. Florentina Ionita Radu a precizat ca SUUMC are medicii necesari care stiu sa foloseasca aparatura noua. "Avem doctorii necesari, pentru ca aceasta este problema cea mai mare — sa ai medicii specialisti care sa stie sa lucreze pe aceste aparate. Avem medicii pregatiti si instruiti si de la 1 ianuarie, daca lucrurile merg bine, putem sa demaram aceasta activitate", a precizat medicul, la cea de a VII-a editie a Conferintei Zilele Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila". Potrivit comandantului SUUMC, Centrul de Stroke in care vor fi tratate urgentele neuro-vasculare va fi functional in curând. "Am luat aparatura pentru neurochirurgie. Suntem in curs de achizitionare, in ultima faza, a unui angiograf destinat investigatiilor radiologice", a precizat Florentina Ionita Radu. Ea a subliniat ca ultimii ani au reprezentat "o mare provocare" a managementului organizational, care s-a axat, in principal, pe demersurile protejarii valorilor resursei umane angrenate in activitatea specifica, sens in care statul de functii a fost suplimentat cu 369 de posturi, dintre care 91% in structurile medicale, indeplinind astfel, pentru prima oara, normativele de personal in vigoare, stabilite de MS.

Sursa: agerpres.ro

A.D.