FOTO – EVENIMENT CULTURAL – Spectacolul de dans contemporan DORIAN ajunge la Buzau
Last Updated on 11/10/2017 by Iulian Gavriluta

DORIANPublicul din Buzau este invitat sambata, 14 octombrie, de la ora 18:30, la Teatrul "George Ciprian", sa fie martor la sfarsitul lumii imaginat in spectacolul de dans contemporan DORIAN. DORIAN face parte si din selectia oficiala a celei de-a 27-a editii a Festivalului National de Teatru.

 

Produs de Asociatia Culturala Control N, spectacolul DORIAN pleaca de la o premisa, pe cat de absurda, pe atat de puternica si de imposibil de ocolit: sfarsitul lumii va veni in 24 de ore. Spectacolul il urmareste pe Dorian, un barbat care isi traieste viata singuratica de zi cu zi intre biroul sau dintr-o corporatie si peretii apartamentului sau. Pe 5 octombrie 2016, la ora 8:00, afla ca in 24 de ore va veni sfarsitul lumii. Hotaraste sa isi traiasca ultimele momente de viata inchis in apartamentul sau, trecand de la rutina la panica si ajungand pana la liniste si acceptare – acceptarea unui trecut complicat, un prezent incert si un viitor apocaliptic. Spectacolul este construit pe juxtapunerea dansului contemporan cu proiectii multimedia. Jocul creat intre miscarea fizica, reala, concreta, construita sub ochii spectatorului si imaginile surprinse in proiectiile video va duce catre descoperirea trecutului si prezentului din viata lui Dorian.

DORIAN este construit in jurul unui singur actor-dansator: George Albert Costea. „Prin dans, imagini video si muzica, fara niciun cuvant rostit, DORIAN este, de fapt, inainte de orice, o poveste despre cuvinte. Cele pe care nu le spunem niciodata si pe care atunci cand ne facem curaj sa le spunem, daca ne facem vreodata curaj pentru asta, e deja putin prea tarziu.” (Oana Rasuceanu, regizor si coregraf). Dupa reprezentatia din 14 octombrie,DORIAN continua turneul national si poate fi vazut pe scenele teatrelor din Cluj, Targu Mures si Sibiu. Spectacolul de dans contemporan DORIAN mai poate fi vazut in luna octombrie la Teatrul Odeon din Bucuresti, in cadrul Festivalului National de Teatru, unde este programat pe 22 si 23 octombrie. Oana Rasuceanu semneaza conceptul, regia si coregrafia spectacolului, regizorul Iulia Rugina, alaturi deAdrian Campean, Dan Adrian Ionescu si Mizdan,proiectiile multimedia, iar Mihai Dobresemneaza muzica originala a spectacolului.

Cu o activitate intensa ca scenarist de film, Oana Rasuceanu a absolvit in 2007 un Master in Arta Coregrafica in cadrul UNATC si de atunci aderulat o serie de proiecte in zona teatrului si dansului, ca scenarist / dramaturg, regizor si coregraf. Printre spectacolele realizate de ea se afla Telefonul din coltul strazii (spectacol de teatru-dans, dupa texte de Cristian Popescu), Dear Diary (spectacol de dans, realizat cu sprijinul Teatrului Nottara din Bucuresti), cat si o serie de spectacole pentru copii. Protagonistul spectacolului este George Albert Costea, membru al colectivului artistic al Teatrului National “Marin Sorescu” Craiova, o prezenta constanta in teatrele bucurestene (Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis) si in spatiul teatrului independent (Godot Café Teatru, Green Hours, UNTEATRU, Compania D’Aya, Asociatia Reciproca), George a lucrat cu numerosi regizori, printre care Robert Wilson, Silviu Purcarete, Peter Schneider, Tim Carroll, Mircea Cornisteanu, Janusz Wisniewski, Razvan Mazilu, Vlad Cristache sau Leta Popescu. In 2016, George a fost nominalizat pentru rolul din The History Boys. Povesti cu parfum de liceu, in regia lui Vlad Cristache, la Premiul pentru Cel mai bun actor in rol secundar (Gala Premiilor UNITER). Dupa premiera din toamna anului trecut, spectacolul DORIAN s-a jucatin Bucuresti la Teatrul UNTEATRU si Teatrul ODEON, in Timisoara la Teatrul National “Mihai Eminescu”, in Craiova la Teatrul National ”Marin Sorescu” si in Ploiesti la Teatrul "Toma Caragiu”.

Pretul unui bilet la spectacolul DORIAN este 15 lei.

E.S.

DORIAN 1