Militarii buzoieni raniti in teatrele de operatiuni Sg. Bogdan Dragomir si Plt. Adj. Pr. Eugen Manaila recompensati de Guvern cu 5000 de lei
Last Updated on 09/10/2017 by Iulian Gavriluta

Militari INVICTUSToti militarii romani raniti in teatrele de operatii care au participat la Jocurile Invictus vor beneficia de o recompensa financiara de 5000 de lei, potrivit unei hotarari adoptate de guvern in sedinta din 5 octombrie 2017. 

Totodata, militarii raniti in teatrele de operatii care au obtinut premii in cadrul competitiei mentionate vor fi recompensati cu urmatoarele sume:

 • Pentru locul I - 20.000 de lei
 • Pentru locul II - 15.000 de lei
 • Pentru locul III - 12.000 de lei
 • Pentru locul IV - 9.000 de lei
 • Pentru locul V - 7.000 de lei.

Hotararea de guvern completeaza Normele financiare pentru activitate sportiva, aprobate prin HG nr. 1447/2007, la propunerea coinitiatorilor proiectului, respectiv Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Tineretului şi Sportului. Sensul masurii este, in primul rand, de a stimula recuperarea fizica şi psihica a acestei categorii de militari, dar si de a fructifica oportunitatea de promovare şi reprezentare a Armatei Romaniei la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, avand in vedere anvergura şi vizibilitatea internationala a Jocurilor Invictus. Militari romani raniti in teatrele de operatiuni au participat la Jocurile Olimpice Invictus de la Toronto desfasurata in perioada 23-30 septembrie. 15 militari au concurat la sase discipline individuale: tir cu arcul, atletism, canotaj in sala la simulator, haltere, ciclism si inot. La acestea s-a adaugat, ca sport de echipa, volei din pozitia sezand. Lotul de sportivi care a reprezentat Romania la competitia internationala Invictus Games Toronto 2017 a fost formata din urmatorii eroi:

 • Atletism: maior Laurentiu Serban (ranit in anul 2006, in Afganistan), plutonier Doru Hamza (ranit in anul 2008, in Afganistan), sergent Bogdan Dragomir, militar incadrat la batalionul 620 Operatii Speciale Buzau (ranit in anul 2016, in Afganistan), a participat la probele de atletism.
 • Inot - plutonier major Ionel Eugen Bida (ranit in anul 2010, in Afganistan);
 • Ciclism -  plutonier adjutant principal Costel Stanciu (ranit in anul 2012, in Afganistan), plutonier adjutant Costinel Slaniceanu (ranit in anul 2006, in Afganistan), plutonier major Irinel Matei (ranit in anul 2008, in Afganistan).
 • Tir cu arcul: caporal Eugen Patru (ranit in anul 2014, in Afganistan), plutonier Ionut Butoi (ranit in anul 2008, in Afganistan), colonel Augustin Pegulescu (ranit in anul 2009, in Afganistan), colonel (rtr.) Dorin Petrut (ranit in anul 2007, in Irak).
 • Canotaj in sala (la simulator): locotenent Ciprian Iriciuc (ranit in anul 2015, in Afganistan), plutonier major Dumitru Paraschiva (ranit in anul 2009, in Afganistan).
 • Haltere: maior Nicolae Grigore (ranit in anul 2007, in Afganistan), plutonier adjutant principal Eugen Manaila, militar incadrat la Batalionul 620 Operatii Speciale Buzau (ranit in anul 2010, in Afganistan), participa la proba de haltere.
 • Volei din sezut: au participat toti cei 15 sportivi romani.

Concurenţii s-au intros acasă cu patru medalii. Militarii au participat la 7 dintre cele 12 discipline sportive şi au reuşit să câştige finală la tir cu arcul. Ionuţ Butoi a câştigat pentru România două dintre cele patru medalii. El cu echipa sa au fost cei mai buni la tir cu arcul şi au obţinut aurul în fata SUA. La acelaşi sport, Ionuţ a câştigat şi medalia de argint, la proba individuală. Ciprian Iriciuc s-a întros acasă cu medalia de bronz la canotaj simulator. Un alt concurent, Laurenţiu Şerban, nu s-a lăsat bătut şi a “alergat” după premiu. El a obținut medalia de bronz la 1.500 metri.

A.M.