A NINS IN ROMANIA! Trecem la cauciucurile de iarna in luna octombrie? Citeste aici cand trebuie sa schimbi anvelopele ca sa nu iei amenda
Last Updated on 08/10/2017 by Iulian Gavriluta

AnvelopeLegea a intrat in vigoare la data de 1 noiembrie 2011, insa cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii in fiecare an incepand cu data de 1 noiembrie, desi s-a creat o confuzie in acest sens. In propunerea legislativa din 2010 a fost mentionat intervalul 1 noiembrie - 31 martie, insa s-a renuntat la el, in conditiile in care poate sa ninga in lunile octombrie sau aprilie.

Specialistii recomanda, oricum, schimbarea anvelopelor de vara cu cele de iarna, incepand cu temperaturi de 7 grade Celsius! Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNA in sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarna NU este conditionata de o anumita perioada de timp, ci doar de starea carosabilului. Orice sofer surprins cu cauciucuri de vara cand pe drum este strat de zapada sau polei va fi sanctionat conform CODULUI RUTIER. Amenda pentru soferii care nu au cauciucuri de iarna este una consistenta. CODUL RUTIER arata clar ca, in cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie sa fie echipate cu cauciucuri de iarna. Ordonanta de Guvern prevede capurtarea anvelopelor de iarna este obligatorie din momentul in care incepe sa ninga, indiferent de perioada, cat timp este carosabilul acoperit de zapada, gheata sau polei. Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zapada, polei sau gheata fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna constituie CONTRAVENTIE. Soferii risca sa ramana fara certificat de inmatriculare, dar si sa plateasca o amenda de pana la 2.500 de lei. La retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului auto o dovada inlocuitoare FARA drept de circulatie.In plus, in caz de accident anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate dar care nu au fost dotate cu anvelope de iarna. Trebuie stiut ca singurele anvelope de iarna acceptate sunt cele inscriptionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons". Literele M si S reprezinta initialele cuvintelor englezesti "mud" and "snow", care inseamna "noroi (namol)" si, respectiv, "zapada". Anvelopele denumite comercial "all seasons" sau 4S, ca si cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de zapada (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.

E.S.