Executivul a aprobat, in sedinta din 5 octombrie Hotararea privind acordarea de ajutor financiar organizatiilor de producatori si altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor si legumelor.
Actul normativ creeaza cadrul legal pentru acordarea de ajutor financiar organizatiilor de producatori si a altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor si legumelor, care se asigura din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), urmare a modificarii legislaţiei UE in sectorul fructelor si legumelor. De asemenea, se reglementeaza si atribuţiile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si atribuţiile Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.
Prin acordarea acestui ajutor financiar se continua procesul de consolidare a formelor asociative in sectorul fructelor si legumelor, avand in vedere stimularea functionarii organizatiilor de producatori. Continuarea acordarii sprijinului financiar comunitar aferent programelor operationale implementate de organizatiile de producatori asigura obţinerea de producţii continue si constante, in directa legatura cu exigentele marilor lanturi de magazine, precum si obtinerea unui disponibil de fructe si legume pentru export. Pentru a beneficia de ajutor financiar, beneficiarii trebuie sa depuna si sa aiba aprobat un program operaţional. Programele operationale au o durata minima de 3 ani si maxima de 5 ani.
Ajutorul financiar din partea UE va fi egal cu valoarea contributiilor financiare ale membrilor sau ale organizatiei de producatori platite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reala a cheltuielilor suportate de organizatia de producatori, conform programului operaţional aprobat. Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea productiei comercializate (VPC) a fiecarei organizatii de producatori, pragul putand fi majorat in functie de anumite criterii. Procentul de 4,1% din VPC poate fi majorat la 4,6% din VPC in cazul organizatiilor de producatori si la 4,7% din VPC in cazul altor forme asociative pentru comercializare, cu conditia ca suma ce depaseste 4,1% din VPC sa fie destinata masurilor de prevenire si gestionare a crizelor.
Organizatiile de producatori recunoscute pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari isi pastreaza recunoasterea si pot beneficia de prevederile acesteia, cu conditia respectarii obligatiilor asumate la data recunoasterii. Organizatiile de producatori care au un program operational aprobat inainte de data intrarii in vigoare a prezentei hotarari solicita in scris la centrele judetene ale
A.M.