IMPOZIT si ASIGURARE – Asigurarea obligatorie pentru locuinte ar putea fi platita odata cu impozitul anual pentru imobile
Last Updated on 06/10/2017 by Iulian Gavriluta

Asigurare locuintaAsigurarea obligatorie pentru locuinte ar putea fi platita odata cu achitarea impozitului anual pentru imobil. Deputatii PSD pregatesc un proiect in acest sens, pentru ca, sustin ei, in prezent nu exista un sistem de verificare prin care sa fie trasi la raspundere cei care refuza incheierea asigurarilor obligatorii ale locuintei.

 

Daca proiectul va fi aprobat, asigurarea va trebui sa fie platita odata cu impozitul anual. "Doar unul din cinci proprietari de locuinte are in prezent o polita de asigurare. Asta inseamna ca, in cazul unei calamitati, ceilalti patru proprietari care nu au o astfel de asigurare sunt total descoperiti. Problema principala este modalitatea de verificare, care in prezent este la nivelul autoritatilor locale. Primarul insa nu poate fi transformat in politist de cartier care vina sa sune la usa cetatenilor, sa ii intrebe daca au asigurarea obligatorie. Nici nu ar putea face acest lucru, mai ales in marile orase", a explicat deputatul PSD Razvan Rotaru. Parlamentarul PSD a explicat ca exista mai multe variante prin care ar putea fi realizata aceasta reglementare. Una dintre ele ar fi ca prima corespunzatoare politei de asigurare obligatorie a locuintei sa fie colectata odata cu plata impozitului anual pe locuinta, urmând ca fondurile sa fie apoi administrate de asiguratorii privati. O alta varianta ar fi ca banii corespunzatori asigurarii obligatorii sa fie colectati la nivelul unui fond public de stat, la nivelul bugetului de stat consolidat, din care sa poata fi alocate sumele necesare pentru acoperirea pagubelor in cazul unor calamitati.

A.M.