FERMIERII VANATI DE FISC! Conturi blocate si risc de faliment
Last Updated on 05/10/2017 by Iulian Gavriluta

Crescatori de animaleCRESCATORI DE ANIMALE CU CONTURI BLOCATE SI CARE RISCAFALIMENTUL. Agentia Nationala de Administrare Fiscala(ANAF) face controale pentru anii anteriori, iar cei care au incasat sume mai mari de 220.000 lei in cursul unui an si nu s-au inregistrat singuri ca platitori de TVA, s-au trezit acum datori statului cu sume uriase.

 

Nicolae Cioranu, presedintele Federatiei Romovis, spune ca datoriile oierilor sunt calculate pe cinci ani in urma, iar la sumele datorate de acestia Fiscului se adauga si penalizari de intarziere. “Avem un fermier in asociatie cu impunere de plata de 165.000 de lei. Nici daca vinde toate oile pe care le are, nu plateste suma asta!”, afirma Cioranu. Presedintele Romovis spune ca in aceasta situatie ar fi crescatori de ovine, dar si de bovine si caANAF ar avea mai multe metode de control. Una dintre acestea ar fi urmarirea miscarii animalelor din ferma in baza de date a medicului veterinar. “Este o aberatie!”, considera un alt crescator de ovine. “Miscarea animalelor de catre veterinar include si animalele transferate pe alta exploatatie sau pierderile. Daca ti-a mancat ursul oile, Fiscul socoteste cale-ai vandut si te taxeaza pentru ele, deci pierderea e dubla”, comenteaza acesta. Cioranu mai acuza si faptul ca oierii nu au fost notificati de ANAF in momentul depasirii plafonului de la care trebuia sa se inregistreze pentru plata TVA.

FERMIERII AU CERUT AMNISTIE FISCALA. CE SOLUTIE ARE ANAF?

Pe 8 septembrie 2017, mai multi crescatori de ovine s-au intalnit cu reprezentantii Ministerului de Finante si ai ANAF. Alaturi de oieri, din partea MADR a fost secretarul de stat Daniel Botanoiu. La doua intalniri anterioare, a fost chiar ministrul Petre Daea, dar, spune Cioranu, solutia este la ANAF si la Ministerul de Finante, nu la Ministerul Agriculturii. Datoria totala a fermierilor ar fi de 13 milioane de lei, din care ANAF ar fi recuperat deja 5 milioane de lei, deci ar mai trebui sa recupereze 8 milioane de lei de la crescatorii de ovine si de bovine. Suma nu este mare, insa impactul va fi urias daca ANAF prelungeste controalele, considera presedintele Romovis. Acesta mai spune ca oierii au solicitat amnistie fiscala.In timp ce Ministerul de Finante se ascunde in spatele legii, solutia propusa de ANAF a fost sa esaloneze platile pe care le datoreaza crescatorii de animale si sa opreasca controalele pana se gaseste o rezolvare legislativa.

Sursa: agroinfo.ro

E.S.