NU UITATI SA DEPUNETI CERERILE! Ajutorul de incalzire in iarna 2017-2018. Citeste aici toate detaliile
Last Updated on 03/10/2017 by Iulian Gavriluta

Ajutor incalzirePersoanele singure si familiile care nu-si permit sa plateasca in intregime cheltuielile cu incalzirea in sezonul rece pot sa ceara sprijin financiar de la stat. Este vorba despre un ajutor de incalzire sub forma unei sume de bani, care sa-i ajute sa acopere o parte din aceste cheltuieli.

 

Legislatia in vigoare prevede ca cererile pentru acordarea ajutorului de incalzire se pot depune, in principiu, pana in 15 octombrie. Nu e un termen limita, legea prevede ca cei in cauza pot depune solicitarile pana la data de 20 noiembrie, pentru a primi ajutorul de incalzire pentru intregul sezon rece. Cei care indeplinesc conditiile in vederea obtinerii ajutorului pentru incalzirea locuintei trebuie sa stie ca daca depun cererile pana la data de 20 a lunii ei vor primi ajutor financiar si pentru luna respectiva. Pentru a beneficia de ajutor din partea statului pe intregul sezon rece, cei in cauza trebuie sa depuna cererile pana la data de 20 noiembrie 2017. Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda persoanelor singure si familiilor care nu-si permit sa plateasca cheltuiala cu caldura in timpul sezonului rece, iar acordarea acestui ajutor e prevazuta in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece. Ajutorul pentru incalzirea locuintei prevazut de ordonanta de urgenta ca masura de sprijin suportata din bugetul de stat se acorda numai familiilor si persoanelor singure care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei, acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice, precum si in baza legii. E important sa amintim ca sezonul rece reprezinta perioada cuprinsa intre 1 noiembrie si 31 martie.

Ajutorul se acorda numai pentru principalul sistem de incalzire al locuintei si de el se pot bucura consumatorii de energie termica in sistem centralizat, de energie electrica, de gaze naturale si de lemne, carbuni si combustibili petrolieri. Conditia principala pentru a obtine acesti bani este ca veniturile solicitantului sa fie sub anumite niveluri stabilite prin ordonanta, astfel: lin cazul energiei termice: ajutorul poate fi obtinut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de pana la 1,572 ISR (786 de lei); persoanele singure pot obtine ajutorul daca au un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei); in cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrica si lemne, carbuni si combustibili petrolieri, limita maxima a venitului net mediu lunar pe persoana (persoana singura sau membrul de familie) trebuie sa fie, in principiu, de cel mult 1,230 ISR (615 lei). Ajutorul pentru incalzirea locuintei poate fi solicitat anual pana la data de 15 octombrie, insa, pentru ca aceasta data cade intr-o zi de duminica anul acesta, cererile vor trebui depuse pana vineri, 13 octombrie. Sunt acceptate cererile depuse si dupa aceasta data, in timpul sezonului rece, caz in care ajutorul se acorda fie incepand cu luna depunerii cererii (daca solicitarea se face pana la data de 20 a lunii), fie incepand cu luna urmatoare depunerii cererii (daca solicitarea se face dupa data de 20 a lunii). Cuantumul acoperit de autoritati din costul de incalzire scade sau creste in functie de venitul net mediu lunar.

A.M.