VIDEO – Incepe a doua editie a „Saptamanii prevenirii criminalitatii”! Vezi aici programul complet
Last Updated on 02/10/2017 by Iulian Gavriluta

prevenire IPJ BZDe astazi incepe a doua editie din acest an a „Saptamanii Prevenirii criminalitatii”. Evenimentul implica organizarea unei suite de activitati informativ-preventive, dedicate  oamenilor, atat in spatii publice, cat si intalniri cu grupurile tinta.

 

Scopul demersului este acela de a sensibiliza un numar cat mai mare de cetateni cu privire la necesitatea adoptarii unor masuri de autoprotectie in diversele situatii cu risc ridicat de victimizare, precum si consecintele care decurg din comiterea de infractiuni.

In Romania, prevenirea si combaterea criminalitatii constituie atributele esentiale ale activitatii Politiei Romane.

Rolul nostru este deosebit de important in reducerea cauzelor care duc la comiterea de ilegalitati, insa comunitatea este si ea responsabila de a-si luat toate masurile de siguranta si de prevenire. In practica, in viata de zi cu zi, tendinta omului este aceea de a neglija masurile de siguranta. Modul de a gandi „Mie nu mi se va intampla!”, este inca intalnit.

Tocmai pentru a atrage atentia oamenilor asupra riscurilor, la nivel national organizam SAPTAMANA PREVENIRII CRIMINALITATII, in perioada 2-6 octombrie a.c.. Este a doua editie din acest an si va atrage sute de mii de persoane, majoritatea elevi si profesori. Selectate in baza prioritatilor de actiune ale Politiei Romane pentru anul 2017, in toate judetele din tara vor avea loc activitati structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi avand o alta tema.

Astfel, luni, 2 octombrie, este ziua dedicata prevenirii delincventei juvenile, iar activitatile se vor desfasura cu elevi ai scolilor gimnaziale si liceale din tara si din Capitala.

Ziua a doua, marti, 3 octombrie, este destinata prevenirii victimizarii minorilor, cu focalizarea mesajelor preventive pe prezentarea riscurilor la care se expun tinerii in mediul virtual.

A treia zi a saptamanii este dedicata prevenirii infractiunilor contra patrimoniului, respectiv furturilor din locuinta, talhariilor si inselaciunilor, infractiuni cu impact deosebit mai ales in randul seniorilor.

Urmeaza o zi dedicata prevenirii violentei in familie, menita sa constientizeze publicul larg asupra dimensiunii si a consecintelor de ordin legal, psihologic si societal ale fenomenului, precum si asupra modalitatilor de sprijin ale victimelor.

Manifestarea se incheie vineri, cu ziua sigurantei rutiere. Cetatenii vor primi mesajele de prevenire a comiterii de accidente cu consecinte grave, transmise de Politia Rutiera.

Vom avea parteneri din diverse domenii: autoritati locale, unitati de invatamant, societati comerciale, organizatii neguvernamentale, institutii guvernamentale si mass-media, au fost cooptati in derularea acestor actiuni.

E.S.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GjvXVnTr08A&feature=youtu.be