Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ) a pus piciorul în prag și a decis să înceapă protestele. Astfel, astazi, 2 octombrie, sindicaliștii buzoieni din învățământ au pichetat in fata Prefecturii Buzau, la fel ca si colegii lor din tara , mai puțin în București, unde pichetarea a fost amânată. In jurul orei 13.00, o delegatie a sindicalistilor va fi primita de prefectul Judetului Buzau, Carmen Adriana ICHIM.
Această măsură de pichetare se înscrie în linia trasată ca urmare a întâlniri de zile trecute la care au fost prezenți mai mulți sindicaliști, reprezentanți din toată țara. S-au discutat mai multe probleme, implicit și cea a demarării acțiunilor de protest. "Prin aceste pichetări dorim să atragem un semnal de alarmă guvernanților privind respectarea promisiunilor făcute față de noi, cei din invatamant. Dorim ca până la finele anului Guvernul să ne plătească sumele aferente ca urmare a proceselor câștigate de noi în instanță, sunt oameni care nu si-au primit acesti bani de 10 ani”, a declarat liderul SIP Buzau. Suma care ar urma să revină unui angajat din sistemul de învățământ, ca urmare a proceselor câștigate în instanță de FSLÎ, nu este de loc neglijabilă. Aceasta se apropie în medie de 5.000 de lei.
Promisiuni nerespectate
Pichetarea este prima formă de protest și vine ca urmare a faptului că Guvernul nu a încheiat un acord scris, prin care să se angajeze să soluționeze problemele cu care se confruntă salariații din învățământ. Acesta vine ca urmare a expirării termenului-limită (25 septembrie) până la care trebuia să se ajungă la un acord scris cu Guvernul.
În data de 6 septembrie, FSLI a emis un comunicat în care avea mai multe cerințe către Guvern. Printre acestea sunt acordarea banilor din sentințele judecătorești, calcularea sporurilor salariale și creșterea salariilor nete cu procentul care s-a promis.„Dacă până pe 25 septembrie nu ajungem la un acord scris, din 2 octombrie începem acțiunile de protest”, se arăta în comunicat. Sindicaliștii reclamă faptul că sporurile salariale se calculeaza la salariile de bază de anul trecut, motiv care ar duce la obținerea unor venituri mai mici decât ar trebui. Prin acest lucru angajații ar pierde, în medie, peste 3% din venitul brut, iar procentul crește în cazul celor care au mai multe sporuri.
Mai mult, cei din învățământ sunt nemulțumiți de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pe anul în curs sumele necesare pentru plata sentințelor judecătorești. Totodată, angajații din învățământ critică faptul că cuantumul creșterii salariale nete pentru anul 2018 este mult prea mic comparativ cu creșterile salariilor brute, aceasta fiind consecința majorării contribuțiilor angajaților către stat. În urma calculelor făcute de FSLÎ, dacă nivelul brut al salariilor crește cu 50%, în realitate, anul viitor fiecare angajat va primi de fapt maximum 25%.
Calendarul solicitărilor
Pentru încheierea unui acord scris, FSLÎ solicită Guvernului: până în data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază; la rectificarea bugetară să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentințelor judecătorești; până în 30 septembrie 2017 să se găsească o soluție privind mărirea procentului de creștere a salarizării pentru anul 2018.
A.M.
UPDATE:
Prefectul Județului Buzău, Carmen Ichim, s-a întâlnit în cursul zilei de 2 octombrie 2017 cu o delegație formată din reprezentanți ai Sindicatului Învățământului Preuniversitar ”Prof. Ion Neacșu” Buzău care, anterior, au participat la o acțiune de pichetare a sediului prefecturii.
În cadrul discuțiilor purtate, sindicaliștii din învățământ au prezentat o listă de revendicări legate de drepturile salariale, calculul sporurilor, cuantumul pensiilor fostelor cadre didactice, procentul din produsul intern brut (PIB) alocat educației sau programele școlare neadaptate cerințelor pieței.
Prefectul Carmen Ichim a primit din partea sindicaliștilor S.Î.P. Buzău un memoriu cuprinzând revendicările formulate, document care va fi transmis celor doi miniștri de resort, respectiv ministrului Consultării Publice și Dialogului Social și ministrului Muncii și Justiției Sociale.
La finalul întâlnirii, domnia-sa i-a invitat pe sindicaliști să participe, în data de 12 octombrie 2017, la o ședință extraordinară a Comisiei de Dialog Social Buzău având ca temă necuprinderea în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 a sumelor restante stabilite prin sentințe judecătorești, respectiv ignorarea drepturilor câștigate de personalul din învățământ prin hotărâri judecătorești definitive
https://www.youtube.com/watch?v=Fg8TCsKVZ2U&feature=youtu.be