Cum si cand poti cere PENSIA ANTICIPATA? Afla aici tot ce trebuie sa stii
Last Updated on 02/10/2017 by Iulian Gavriluta

Bani 2Pensia anticipata partiala poate fi ceruta, conform prevederilor acestui act normativ, cu maximum cinci ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare. Totusi, pentru ca acest lucru sa fie posibil, solicitantii trebuie sa aiba realizat stagiul complet de cotizare sau chiar sa-l fi depasit cu pana la opt ani.

Stagiul de cotizare este perioada pentru care s-a datorat contributia la sistemul public de pensii. Iar stagiul complet de cotizare este perioada „in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala”, conform Legii nr. 263/2010.

Modul de calcul al pensiei a fost schimbat in 2016

In prezent, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Daca in cazul barbatilor acesta deja a fost atins, in cazul femeilor inca se mai fac cresteri esalonate, urmand sa se ajunga la 35 de ani abia in ianuarie 2030. Referitor la varsta standard de pensionare, aceasta este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. De asemenea, la barbati deja se aplica aceasta varsta, in timp ce pentru femei va fi valabila, in urma cresterilor esalonate, din ianuarie 2030. Atunci cand se stabileste stagiul de cotizare pentru pensia anticipata partiala, nu sunt luate in considerare perioadele in care solicitantii au primi pensie de invaliditate, au urmat cursurile la zi ale invatamantului universitar (daca le-au absolvit cu diploma), au satisfacut serviciul militar sau au fost elevi ai scolilor militare/de agenti de politie ori studenti ai unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

E.S.