Ce inseamna semnalele luminoase pe care si le fac soferii in traficul din Romania? Poate da Politia sanctiuni?

Masini semnale luminoasePe sosele nu esti niciodata in siguranta si foarte multi soferi isi transmit informatii, isi multumesc reciproc sau avertizeaza printr-un limbaj codificat. Un semnal dreapta nu inseamna neaparat ca soferul va vira la dreapta, o faza lunga iti spune mult mai mult decat simpla nevoie de a vedea mai bine.

 

Sigur, sunt multi soferi care inca nu cunosc toate aspectele si interpreteaza gresit astfel incurcand circulatia. Iata care sunt semnele pe care si le fac soferii in traficul din Romania iar politia rutiera nu poate sanctiona.

Semnal dreapta – poti sa depasesti

Daca autoturismul din fata merge foarte incet, soferul, constient ca te tine-n loc, te poate ajuta sa-l depasesti. Daca semnalizeaza dreapta inseamna ca drumul este liber si nu vine nimic de pe contrasens. Oricum, semnalul lui poate fi luat doar drept sugestie. Semnal stanga – Nu il depasi! Daca soferul din fata, pe care te chinui sa il depasesti, iti da un scurt semnal stanga, te avertizeaza in acest fel ca nu e cazul sa te angajezi in depasire pentru ca vine ceva de pe contrasens.

Flash-uri succesive de pe contrasens – Este Politie

Acesta este semnalul clasic al soferilor atunci cand sunt controale ale politiei, este un spirit de solidaritate, un cod nescris al soferilor. Atunci cand o masina de pe contrasens iti face flash-uri, e semn ca te asteapta o razie de politie, cu radar, si ca trebuie sa mergi regulamentar.

Flash scurt – il deranjeaza farurile tale

In situatia in care masina din fata iti da un scurt flash, e semn ca te roaga sa inchizi faza lunga. Daca tu insa ai faza scurta si poate din anumite motive deranjezi (farurile sunt prea puternice, orientate prea mult in sus), reconfirmi celuilalt sofer ca de fapt circuli regulamentar dandu-i, la randul tau, un flash.

Avarii

– Pui avarii cand cel din spate merge cu faza lunga

– Scurte avarii – Daca ai ajutat un sofer sa te depaseasca, i-ai acordat prioritate, l-ai lasat in fata ta la o coada, avariile scurte pe care le pune inseamna „multumesc”. Poti sa-i spui si tu „cu placere” dand un scurt flash.

– Avarii prelungite – intampina o problema in fata. Daca vezi ca masina din fata porneste avariile, e semn ca trebuie sa incetinesti. Drumul se va opri brusc intr-o coloana de masini. Poate e un blocaj, un accident. Trebuie sa pui si tu avariile pentru a-i avertiza pe cei din spatele tau

Toate aceste semne si semnale tin exclusiv de comunitatea soferilor si nu incalca legea. „Atata timp cat nu contravin legii si regulilor din trafic, nu comentam”, spun reprezentantii Politiei. Aceste semnale luminoase pot fi greu de dovedit in instanta daca s-ar ajunge la o acuzatie pentru acestea. Sfatul instructorilor auto este ca fiecare sofer sa-i respecte pe cei din jur, dar sa se bazeze in primul rand pe el atunci cand are de facut o manevra periculoasa, cum este depasirea.

Sursa: realitatea.net

Ecaterina Stroescu