Avizul pentru siguranta la incendiu este OBLIGATORIU. Citeste aici de cand intra in vigoare NOILE PREVEDERI legislative

Aviz incendiuDupa aproape doi ani de la incendiul din clubul Colectiv, Romania nu a facut niciun pas în privinta sigurantei la incendii. Legislatia are zeci de ani vechime, desi vremurile s-au schimbat. In plus, zeci de mii de cladiri in care invata copii sau lucreaza milioane de oameni nu au autorizatii de siguranta la incendii.

 

Iar termenul pana la care institutiile sau firmele le pot obtine expira peste cateva zile. La aproape doi ani de la tragedia care a socat Romania si a schimbat un guvern, nimic nu pare sa se fi schimbat. Autoritatile recunosteau atunci ca mainile le sunt legate de o legislatie depasita de vremuri. Au promis ca o schimba si chiar au redactat reguli noi pentru siguranta la incendii. Odata stins însa scadalul, proiectul a fost uitat într-un sertar din ministerul Dezvoltarii.

Raspunsul ministerului Dezvoltarii: „In prezent, urmare a observatiilor primite de la numerosi factori interesati, oportunitatea continuarii procedurii de promovare a proiectului de reglementare tehnica, în forma sa actuala este dezbatuta la nivelul MDRAPFE.” (Sursa: biroul de presa al MDRAP). Actul normativ care reglementeaza siguranta la incendii  ne-ar putea pune la adapost, spun specialistii. Noul proiect prevede, printre altele, obligativitatea ca firmele de constructii sa foloseasca materiale mai rezistente la foc. Patronii si administratorii nu trebuie sa astepte, însa, noua lege. Ei sunt obligati ca, pana la 1 octombrie, sa obtina autorizatia de securitate la incendii. Mai au o singura scapare. Pot fi sanctionati inclusiv directorii sau administratorii cladirilor, în nume propriu. Iar valoarea unei amenzi ajunge si la 50 de mii de lei. Inspectorii de prevenire ar putea da mai multe amenzi, pentru ca au fost depuse doar 23 de mii de cereri pentru autorizatii si avize. Si doar cincii mii au reusit sa le obtina.

Sursa: stiri.tvr.ro

A.M.

Scroll to Top