VESTE BUNA! Programul RABLA va primi noi fonduri. Afla aici cand vei putea lua tichetele
Last Updated on 30/09/2017 by Iulian Gavriluta

Programul RABLAProgramul Rabla 2017 revine. Dupa ce tichetele initiale s-au epuizat din luna iulie, bugetul din acest an va fi suplimentat peste doar cateva zile, anunta ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. „Sper ca […] in cateva zile sa dam […] o varianta de suplimentare atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice. […] Estimam sa suplimentam bugetul pentru achizitionarea de masini fie pe Programul Rabla, fie pe Rabla Plus. Inca se lucreaza la suma”, explica ministrul.

 

Potrivit surselor de presa suma de suplimentare se ridica in jurul sumei de 25 milioane lei. Asadar, nu ambele ramuri ale Programului Rabla 2017, Rabla Clasic, dedicat achizitionarii de masini cu motoare conventionale, dupa casarea unui automobil uzat mai vechi de opt ani, respectiv Rabla Plus, valabil exclusiv pentru cumpararea unei masini plug-in hibride sau electrice, vor beneficia de suplimentarea fondurilor anuntata, ci doar una dintre ele.

Privind in retrospectiva, noutatile aduse de Programul Rabla 2017 se refera la preluarea atributiilor privind intocmirea dosarelor de catre dealerii auto de la centrele de casare, la posibilitatea cumularii programelor si la perioada de timp pe care se intind. Mai exact, cele doua programe pot fi accesate, in aceleasi conditii ca anul acesta, si in 2018 si 2019. Valoarea primei de casare pentru Programul Rabla Clasic va ramane de 6.500 de lei. La prima de casare se adauga si un bonus suplimentar de 1.500 lei, pentru vehiculele care emit mai putin de 98 g CO2/km – pragul va fi redus la 96 grame in 2018 si 95 grame in 2019. Programul Rabla Plus a adus in acest an un ecobonus de 10.000 euro, pentru achizitia de modele 100% electrice, respectiv de 20.000 lei, echivalentul a 4.400 euro, pentru cumpararea unei masini cu propulsie hibrida de tip plug-in. Bonusul e acordat doar pentru modelele care emit mai putin de 50 grame de dioxid de carbon pe kilometru. Pentru a beneficia de ecobonusul aferent programului Rabla Plus, cumparatorul nu este obligat sa caseze o masina veche. In plus, reducerea poate fi cumulata si cu voucherul de 6.500 lei oferit in cadrul programului Rabla Clasic, daca se caseaza si un automobil vechi.

A.M.