Secretele celei mai recente descoperiri, ZEALANDIA (ZEELANDIA) continentul pierdut al Pamantului
Last Updated on 30/09/2017 by Iulian Gavriluta

ZEELANDIACercetatorii au noi informatii despre continentul pierdut al Pamantului, Zeelandia, scrie Daily Mail. Secrete ale continentului pierdut si scufundat au fost descoperite in urma forarilor recente: se afla mai aproape de uscat decat se credea si a reprezentat practic un pod folosit de animale si plante acum 80 de milioane de ani.

 

Zeelandia, continentul scufundat in Oceanul Pacificului de Sud, include insula Lord Howe a coastei de est a Australiei, Noua Caledonie si Noua Zeelanda. Zona de 5 milioane de km patrati a fost declarata cel mai nou continent de pe Terra, la inceputul anului 2017. Mai exact, continentul scufundat ar fi fost folosit de animale si plante drept "pod" intre Australia si Antarctica, acum 80 de milioane de ani. O echipa internationala de oameni de stiinta a descoperit ramasite fosilizate si dovezi ale unor mutari la scara larga ale unor placi tectonice. "Descoperirea ramasitelor unor organisme care au trait in marile calde si adanci, sporii si polenul unor plante de uscat, toate dezvaluie ca geografia si clima Zeelandiei au fost dramatic diferite in trecut", spune co-directorul expeditiei profesorul Gerald Dickens de la Rice University in Houston, Texas. Acestia spun ca este o entitate geologica distincta, dar care indeplineste toate criteriile celorlalte continente. Noile sedimente extrase arata cum s-a schimbat continentul si cum a experimentat tot felul de modificari tectonice si ecologice de-a lungul a milioane de ani. "Zeelandia, un continent scufundat, ofera acum secrete vechi de zeci de milioane de ani, ce ies la iveala in urma forarilor", spune co-directorul proiectului, Jamie Allan.

Sunt noi perspective asupra istoriei Terrei.

De asemenea, aceste descoperiri ofera detalii inedite despre formarea "Inelului de Foc" al Pacificului. Nasterea cercului de foc cu 40 - 50 de milioane de ani in urma a provocat schimbari dramatice in adancimea oceanului si asupra activitatii vulcanice si a zguduit puternic fundul marii din Zeelandia. Evenimente dramatice climatice au modelat continentul nou descoperit, spune profesorul Sutherland, de laVictoriaUniversity, in Wellington, Noua Zeelanda. "Schimbari geografice uriase de-a lungul nordului Zeelandei, care este de marimea Indiei, are implicatii importante in cazul unor raspunsuri la intrebarile despre cum s-au dispersat si au evoluat animalele si plantele in Pacificul de Sud".

Sursa: Wikipedia, Daily Mail

A.M.