La inceput de an scolar VIROZA RESPIRATORIE incepe cu un val de imbolnaviri. Citeste aici recomandarile medicilor

Viroza respiratorieVremea a inceput sa se raceasca in ultimele zile iar camerele de garda ale spitalelor de copii au inceput sa se umple. Virozele respiratorii sunt cele care-i chinuie mai ales pe cei mici in aceasta perioada. Medicii vin cu sfaturi ca sa nu ajungem in pat cu febra. 

 

Una dintre acestea este viroza respiratorie sau raceala, asa cum o mai stim din popor, si care este una dintre cele mai frecvente infectii virale ale copilului, avand un potential grav, uneori chiar fatal daca nu este tratata corect si la timp. Viroza respiratorie este o infectie a tractului respirator superior, deoarece multe dintre simptome sunt localizate in principal la nivelul nasului si gatului. Doar in cazul complicatiilor, infectia coboara spre bronhii si plamani, provocand bronsite, pneumonii si atacuri de astm in cazul copiilor suferinzi de aceasta boala.

Nu administrati antibiotice!

Daca copilul are dureri de gat sau manifesta inrosirea acestuia (fara acumularea de puroi), are dureri de cap, febra (peste 38 grade Celsius), i se infunda nasul si are scurgeri apoase de secretii nazale, stranuta, tuseste si respira dificil, atunci cel mai probabil sufera de viroza respiratorie. Aceste simptome apar de obicei la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se cel mult intr-o saptamana. Alte simptome tipice la copii includ scaderea apetitului, o stare generala de rau si dureri musculare. Atentie! Antiobioticile nu functioneaza in cazul virusilor si administrarea lor reprezinta o greseala de tratament.

Igiena mainilor, extrem de importanta!

De cele mai multe ori virozele respiratorii se transmit de la un copil la altul atunci cand mainile copilului vin in contact cu secretiile nazale de la o persoana infectata, de aceea o buna igiena a mainilor reprezinta cea mai potrivita metoda de preventie. Aceste secretii contin virusi, iar in cazul in care copiii isi ating gura, nasul sau ochii, virusii patrund si produc infectia. Mai rar copii dobandesc o viroza atunci cand respira aer care contine picaturi de saliva de la o persoana care a tusit sau a stranutat, desi persoana este infectata.

Echinaceea si usturoiul, bune pentru preventie

Cea mai buna metoda de prevenire a acestei boli la copii o reprezinta igiena, astfel ca un copil - fie el sanatos sau bolnav - trebuie sa se spele pe maini frecvent si datorita reflexului pe care il au general multi copii, acela de a duce mainile la gura, la nas sau la ochi. Alte metode de preventie includ administrarea de echinaceea, probabil cel mai utilizat stimulent imunitar din lume, usturoi si bai fierbinti. Administrata timp de 2-3 saptamani, cate o lingurita de 2-3 ori pe zi, tinctura de echinaceea sau alte produse pe baza de echinaceea stimuleaza celulele sistemului imunitar sa devina mai active. Usturoiul reprezinta de asemenea una dintre solutiile naturiste cele mai eficiente in stimularea imunitatii si care are o actiune directa anti-virala. In perioada de toamna-iarna se pot consuma 2-3 catei de usturoi pe parcursul unei zile, de preferat intregi, inghititi la fel ca o pastila. Baile hipertermice (fierbinti) pot fi si ele de ajutor in intarirea sistemului imunitar. Se face o baie a intregului corp timp de 10-15 minute, dupa care corpul se sterge energic cu un prosop si apoi se imbraca haine calduroase. Baile fierbinti sunt contraindicate odata ce boala s-a instalat.

Ceaiurile, sucul de lamaie si inhalatiile, prieteni de nadejde

Chiar daca tratamentul medicamentos a evoluat de-a lungul vremii si este din ce in ce mai eficient in tratarea simptomelor virozelor respiratorii si in stimularea imunitatii organismului, este recomandat sa folositi alternativ sau in paralel si tratamentul naturist, datorita multiplelor beneficii pe care le are pentru sanatatea celui mic. In faza incipienta a virozelor respiratorii se recomanda folosirea urmatoarelor remedii care pot ajuta in mod considerabil la ameliorarea bolii. Plantele picante care au un puternic efect antiseptic, ajuta la eradicarea focarelor de infectie, mai ales in zona gatului si al nasului. Ceaiul din scortisoara, cuisoare, piper, anason si fenicul este o optiune excelenta. Se lasa la infuzat 15 minute si se bea cu miere, pana la patru cani pe zi. Sucul de lamaie are un puternic efect imunostimulent, reduce accesele de febra, combate durerile de cap, invioreaza organismul si psihicul. Intr-un litru de apa se pun 2-3 lamai cu tot cu coaja taiate in felii foarte subtiri si se lasa circa 1-2 ore la macerat la temperatura camerei. Se adauga miere de albine si se bea pe stomacul gol. Cataplasmele cu mustar - doua linguri de seminte de mustar si doua linguri de seminte de in date prin rasnita electrica de cafea, amestecate cu apa pana se formeaza o pasta, puse in tifon si apoi aplicate pe piept, reprezinta o alta metoda eficienta in cazul combaterii virozelor respiratorii. Totusi acest tratament este contraindicat copiilor care au pielea sensibila.

Odata ce boala s-a instalat, tinctura de soc, lichenul de piatra, ceaiul de maghiran, inhalatiile sau cataplasmele cu hrean sunt adevarati aliati in lupta cu virusii. Ceaiul de maghiran are un puternic efect sudorific, relaxant si usor euforizant, eliminand frisoanele si durerile musculare. Inhalatiile ajuta si ele. Se spala coaja unui cartof, se taie marunt si se pune intr-un litru de apa clocotita, se mai adauga patru picaturi de ulei volatil de menta si doua picaturi de ulei volatil de cimbru. Se pune un prosop deasupra vasului in care se afla apa si se inspira pe nas aburii emanati, vreme de 5 minute.

5 RECOMANDARI PENTRU COPIII BOLNAVI

  • Repaos fizic la domiciliu
  • Ceaiuri fierbinti de musetel sau salvie combinate cu miere de albine
  • Ceai de ghimbir cu suc de lamaie
  • Comprese calde aplicate pe gat
  • O ceapa taiata felii se pune noaptea pe noptiera de langa patul copilului

A.D.

Scroll to Top