SPORURI PENTRU BUGETARI din 2018. Cine, cat si cum le va primi

BaniMinisterul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat, spre dezbatere, un proiect de hotarare de Guvern. Acesta stabileste cine din administratia publica centrala si din unitatile teritoriale primeste sporuri, care este marimea acestora si in ce conditii pot fi acordate.

 

Respectivul regulament ce urmeaza sa fie aprobat prin Hotarare de Guvern stabileste „modalitatea de stabilire a locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta si conditiile de acordare a sporului pentru conditii de munca prevazut pentru functionarii publici si personalul contractual” din administratia publica centrala si din unitatile teritoriale. Mai exact, este vorba de angajatii din servicii publice deconcentrate ale ministerelor si ale altor organe centrale de specialitate, din prefecturi, unitati bugetare de subordonare centrala si locala, precum si din compartimentele de contabilitate, financiar, aprovizionare si investitii. Angajatii din administratia publica locala sunt exceptati pentru ca sporurile acestora au fost deja stabilite prin HG 569/2017, dat fiind ca salariile lor au atins pragurile maxime stabilite in Legea salarizarii unitare (nr. 153/2017) inca de la 1 iulie 2017. Functionarii publici si personalul contractual pot beneficia de spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare – intre 5% si 15%. Se acorda in conditiile in care sunt intruniti „cel putin doi factori de risc” din cei cinci posibili (existenta factorilor nocivi si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului; intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; durata de expunere la actiunea factorilor nocivi; existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, care determina un risc de imbolnavire sau de accidentare; structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca).

Suplimentar, Regulamentul prevede pentru angajatii din institutiile publice sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor urmatoarele sporuri:

– Spor pentru conditii deosebite de munca vatamatoare/periculoase – pana la 35%;

– Spor pentru conditii deosebit de periculoase – pana la 75%;

– Spor de izolare si pentru conditii deosebite de munca (in localitati amplasate la altitudine, care au cai de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate, in punctele de frontiera amplasate in afara localitatilor, in conditii de radiatii si altele asemenea stabilite de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor) – pana la 20%.

Totodata, personalul din Administratia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” si comisariatul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii“ din cadrul Garzii Nationale de Mediu, care isi desfasoara activitatea in teritoriul rezervatiei, va beneficia de un spor de izolare de pana la 20% din salariul de baza.Toate aceste sporuri vor putea fi acordate doar cu incadrarea, pentru fiecare ordonator de credite, in limita a 30% din suma salariilor de baza, a soldelor de functie, gradatiilor, indemnizatiilor etc.

 

A.D.

Scroll to Top