Expozitia „In atelierul de dogarie de altadata“. Parteneriat intre Liceul cu Program Sportiv „I.B. Soter“ si Muzeul Judetean Buzau, in cadrul Concursului National EUROSCOLA, editia a X-a (2017-2018)

LPS BZJoi, la Liceul cu Program Sportiv „I. B. Soter“din Buzau, s-au desfasurat ultimele activitati din cadrul Concursul National„Euroscola“ 2017-2018, concurs destinat evidentierii  „Rolului patrimoniului romanesc in consolidarea identitatii europene“. Activitatea a fost destinata vernisarii unei expozitii etnografice cu titlul „In atelierul de dogarie de altadata“, constand in amenajarea unui stand expozitional si in vizionarea unui scurt film tematic intitulat „Scule vechi pentru dogarie“. (vezi LINK mai jos).

In cadrul expozitiei, cei prezenti au avut ocazia sa admire alaturi de obiectele expuse si un costum  popular barbatesc din spatiul muntenesc (comuna Manzalesti) al zonei etnografice Buzau,  fapt care a oferit standului expozitional un plus de culoare locala si de identitate regionala.

 

Tinem sa mentionam faptul ca prezenta acestui costum inserat in expozitie a fost datorata parteneriatului dintre LPS Buzau si Muzeul Judetean Buzau in cadrul proiectului derulat, iar costumul popular oferit de catre MJB provine din cadrul Colectiei de Etnografie si Arta populara „Vergu Manaila“. Acest cadru imagistic a fost menit sa creeze ceva din atmosfera unei vechi meserii pe cale de disparitie, dat fiind faptul ca sunt tot mai putini cei care au perpetuat tehnicile de lucru specifice dogariei de altadata, meserie care presupunea o adevarata arta.

Tot in cadrul activitatii, cei prezenti au vizionat un scurt film intitulat „EUROSCOLA LPS Buzau.Promovam turismul oenologic buzoian“ (LINK mai jos), film care vizeaza si o alta preocupare a elevilor participanti la proiect, si anume aceea de a promova o oportunitate a turismului local,axata pe turismul oenologic, turism care isi gaseste valente multiple atat prinrememorarea trecutului indeletnicirilor viticole, cat si prin  evidentierea unui prezent ancorat intr-o industrie de succes.

Elevii participanti in proiect din clasa a XI-a G au avut, in mod succesiv, interventii prin care au facut cunoscut celor prezenti la activitate un succint istoric al desfasurarii proiectului, iar,ulterior,unul dintre elevi a jucat rolul unui mester dogar, care a invitat pe cei prezenti sa intre in tainele unui atelier de dogarie, sa cunoasca utilitatea sculelor expuse si sa inteleaga rolul lor in confectionarea diverselor recipiente destinate prepararii si depozitarii  vinului. Tot in acest cadru, elevii participanti la proiect au prezentat celor prezenti videoclipul realizat la Izvoru Dulce, comuna Merei, prin care au atras atentia asupra starii de colaps in care se afla un obiectiv de patrimoniu din epoca medievala, in speta, pivnita brancoveneasca de secol al XVII-lea, existenta aici.

La expozitie au fost prezenti si managerii celor doua institutii partenere, directorii LPS, Catalin Sebastian Cighir, director adjunct Cristina Grosariu, si directorul adjunct al MJB, Daniel Costache, profesori si alti elevi din cadrul institutiei scolare.Rolul acestei expozitii a fost si acela acelade a conferi temei proiectului din cadrul Concursului  National „Euroscola“ 2017-2018o dimensiune mai larga, prin cunoasterea unei meserii traditionale legate indubitabil de indeletnicirile viticole, care au radacini imemoriale.

Iulian Gavriluta

dogarie lps articol

https://www.youtube.com/watch?v=WupoENuenXk&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=7MHiEVBCVNI&feature=youtu.be