ULTIMA ORA – CRESC RATELE LA CREDITELE IN LEI! Toti romanii vor fi afectati. Dobanda interbancara la CEL MAI RIDICAT NIVEL din ultimii doi ani

Bani 2Viteza de crestere a dobanzii interbancare Robor la trei luni a inceput sa dea de gandit. Daca unele cauze erau stiute si acceptate de principalii jucatori din piata monetara, alte decizii ale aparatului guvernamental au determinat o apreciere si mai puternica a Robor.

Indicele Robor la trei luni a atins azi nivelul de 1,25%, de la 1,14% ieri, asta in conditiile in care nivelul de ieri a fost unul maxim al ultimilor doi ani. Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat sa vireze la buget in avans sumele sub forma de dividende neangajate in proiecte viitoare, conform declaratiei premierului Mihai Tudose, din 12 septembrie 2017. De fapt, intentia Guvernului de a folosi din banii din rezervele companiilor a fost enuntata in nota de fundamentare a ultimei rectificari bugetare, unde scrie si cati bani vrea Guvernul sa ia pana la finalul anului din aceasta sursa: doua miliarde de lei. "Veniturile nefiscale se majoreaza cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG nr 29/2017", scrie in actul normativ. Marile companii de stat, in special cele din sectorul energetic, a trebuit sa se conformeze: Romgaz a dat statului 500 de milioane de euro, iar Hidroelectrica 520 de milioane, pentru a da doar doua exemple. Iar sumele sunt suplimentare celor la care au fost obligate din plata dividendelor din profitul normal al anului trecut, dat fiind ca, mai nou, firmele de stat sunt obligate sa acorde sub forma de dividende 90% din profitul obtinut.

Explicatia bancherului se sustine prin faptul ca bancile au mai putini bani pe care sa-i poata folosi (firmele de stat isi tin banii in conturi de la banci din Romania) cand se imprumuta unele pe altele - asa se formeaza Robor (Romanian Interbank Offer Rate). Iar banii mai putini devin mai scumpi atunci cand se dau cu imprumut. Celelalte motive care au condus la majorarea Robor in termen foarte scurt cu un procent foarte mare sunt legate de perioada lunii: au inceput constituirile de rezerva minima obligatorie de catre banci, la final de luna exista mereu multe plati catre bugetul de stat, exista asteptari de intarire a politicii monetare (sedinta BNR de politica monetara are loc pe 3 octombrie 2017), executia bugetara este una neuniforma-0,88% deficit este foarte putin fata de cat va urma. Pe deasupra, BNR a vandut foarte multi euro pentru a apara nivelul de curs de 4,6 lei pentru un euro. Cu toate acestea, dividentele "sociale" au strans cei mai multi lei din piata si au fortat majorarea dobanzilor, circa doua miliarde de lei dintr-un total de 4,9 miliarde lei.

Sursa: economica.net

A.D.

Scroll to Top