TOTI SOFERII TREBUIE SA STIE ASTA! Ai baut si vrei sa te urci la volan? Vezi aici in cat timp se elimina alcoolul din sange

AlcoolemieSunt multe cazuri in care soferii se urca la volan dupa o noapte grea imbibata cu alcool. Chiar daca dorm o noapte intreaga sunt extremi de suparati si mirati atunci cand constata ca sunt opriti de politisti si raman fara permis pentru ca fiola depisteaza inca urme de alcool.

 

Daca stiau in cat timp iese alcoolul din sange, nu mai aveau asemenea neplaceri. Medicii ne avertizeaza asupra faptului ca ficatul are un ritm de metabolizare care nu poate fi accelerat nici cu somn si nici cu exercitii fizice. Timpul de eliminare a alcoolului din sange difera de la un individ la altul, in functie de greutate si de varsta. Daca un barbat bea o bere (500 ml, cu 5% alcool) intr-o jumatate de ora, alcoolul va fi complet eliminat din organism de trei ori mai greu decat daca ar fi consumat berea in aproximativ o ora. Timpul necesar unui astfel de proces ar fi undeva la doua ore, triplandu-se daca berea este consumata in doar 30 de minute. In ceea ce priveste vinul, 250 de ml consumati in jumatate de ora, se vor elimina complet din organism in aproximativ doua ore si 15 minute, in timp ce daca aceeasi cantitate este consumata intr-o ora, este nevoie de putin peste o ora ca alcoolul sa se elimine complet din organism. La bauturile spirtoase baute intr-o jumatate de ora, 50 de ml de alcool cu concentratie de 40% se elimina in aproximativ o ora jumatate. Daca o femeie consuma o bere intr-o ora, are nevoie de aproximativ doua ore si 20 de minute ca alcoolemia ei sa revina la 0, iar daca berea se consuma mai rapid, in doar 30 de minute, timpul necesar este ceva mai mare de 7 ore. In cazul vinului, 250 de ml sunt eliminati complet in aproximativ 3 ore si 20 de minute daca el este consumat in aproximativ o ora, dar daca se bea mai rapid, raspunsul la intrebarea in cat timp iese alcoolul din organism este aproximativ 6 ore. Eliminarea a 50 de ml de bautura spirtoasa cu o concentratie de 40% alcool  se face in aproximativ doua ore, urmand ca in cazul in care cantitatea e dublata la 100 de ml, timpul necesar eliminarii sa creasca si el la 4 ore si jumatate. Chiar si asa,  medicii spun ca indiferent de individ si de cantitatea de alcool consumata, ”alcoolul iese complet din sange abia dupa 24 de ore”. Tocmai de aceea, daca soferii au consumat noaptea precedenta mult alcool, este indicat sa nu se urce la volan a doua zi.

Exemplu: Iata care este cantitatea de alcool ingerata si timpul in care aceasta se elimina in cazul unei persoane de 70 de kilograme:

-100 ml votca – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimina in 3 ore;

-100 ml palinca – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimina in 4 ore si 10 minute;

-100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimina in 3 ore si 10 minute;

-o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimina in maxim 2 ore;

-1 litru de vin – intre 1,02 si 1,37 grame alcool pur la mie, in functie de taria vinului, care se elimina intre 7 ore si 9 ore.

A.D.