Din „bine” in „mai bine”! De la 1 octombrie SE SCUMPESC gazele si energia electrica. Afla aici cat vei plati pe factura

Electrica FurnizareIn sedinta din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piata concurentiala(CPC) aplicabile in trimestrul IV 2017 clientilor finali casnici si noncasnici beneficiari ai serviciului universal.

 

Avand in vedere ca tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali, aprobata cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depasind limitele prevazute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, cu modificari. Astfel, a rezultat o crestere medie, la nivel national, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, fatade cresterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor FUI.

In vederea avizarii, ANRE a luat in considerare urmatoarele elemente, in conformitate cu Metodologia mentionata:

•        Rezultatele licitatiei PCSU din 12-13.09.2017;

•        Preturile medii ponderate inregistrate in urma tranzactiilor incheiate pe OPCOM pe toate pietele la termen, in perioada 9.08.2017-20.09.2017;

•        Energia necesara pentru pentru profilarea curbelor de consum si echilibrare.

In prezent, energia electrica furnizatala tarife CPC reprezinta90% din consumul clientilor casnici si este achizitionata de FUI exclusiv din piata concurentiala, unde pretul energiei electrice a inregistrat cresteri semnificative in anul 2017. Pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste cu 6% de la 1 octombrie, aceasta masura fiind preconizata inca din luna februarie, a declarat marti, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota. „Inca din 15 februarie am stabilit evolutia preturilor la gazele livrate populatiei (categoria B1), am estimat o crestere cu 10 procente pe intregul an, iar acum suntem in masura sa anuntam o crestere doar cu 6%. Atunci, in februarie, eram in faza in care la 72 de lei/MWh urma sa mai adaugam inca 20 si am fi ajuns undeva la 90 de lei/MWh, dar lucrurile au evoluat favorabil si crestem doar cu 5-6%”, a spus Emil Calota.

Vicepresedintele ANRE a precizat cainstitutia va comunica evolutia preturilor si in termeni nominali, procentele fiind mai putin relevante. „La un consum mediu lunar per gospodarie de 130-140 de metri cubi, scumpirea aceasta inseamnasase bani pe metrul cub - aproximativ 3,4-3,5 lei la o factura medie”, a precizat oficialul. Emil Calota a mai spus cain prezent este contractat deja aproximativ 60% din volumul de gaze necesar pentru iarna si „suntem foarte optimisti in legatura cu preturile, avand in vedere ca la importuri cotatiile nu mai sperie pe nimeni, nu mai sunt la nivelurile din anii trecuti, au scazut de la 350-400 la 150-160 de dolari pe mia de metri cubi”.

„Inca din 15 februarie am stabilit evolutia preturilor la gazele livrate populatiei (categoria B1), am estimat o crestere cu 10 procente pe intregul an, iar acum suntem in masura sa anuntam o crestere doar cu 6%. Atunci, in februarie, eram in faza in care la 72 de lei/MWh urma sa mai adaugam inca 20 si am fi ajuns undeva la 90 de lei/MWh, dar lucrurile au evoluat favorabil si crestem doar cu 5-6%”, a spus Emil Calota.

Vicepresedintele ANRE a precizat ca institutia va comunica evolutia preturilor si in termeni nominali, procentele fiind mai putin relevante. „La un consum mediu lunar per gospodarie de 130-140 de metri cubi, scumpirea aceasta inseamnasase bani pe metrul cub - aproximativ 3,4-3,5 lei la o facturamedie”, a precizat oficialul. Oficialul a mai declarat ca joi, 28 septembrie, Comitetul de Reglementare din cadrul ANRE se va intruni din nou, intr-o sedinta extraordinara, pentru o decizie finala privind pretul gazelor livrate populatiei. La 15 februarie, ANRE anunta, intr-un comunicat, urmatoarele: „In ceea ce priveste piata gazelor naturale, odata cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 si in functie de evolutia pretului la gazele din productia interna, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh fatade 60 lei/MWh cât este in prezent, va avea loc o modificare de pret cu aplicabilitate de la acea datade sub 10%, estimarea noastrala acest moment fiind de 5-6%”.

Sursa: anre.ro

E.S.

Scroll to Top