UPDATE – Recomandari pentru cetateni. Conferinta de presa a Inspectorului Sef al IJJ Buzau – Lt. Col. CUERU Virgil
Last Updated on 27/09/2017 by Iulian Gavriluta

IJJ BuzauAstazi, miercuri, 27.09.2017, incepand cu ora 10:00 inspectorul sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Buzau sustine o conferinta de presa pe temele:

 

  • Asigurarea ordinii publice si rezultatele obtinute de catre structurile Inspectoratului de Jandarmi Judetean  Buzau in perioada 01- 31.08.2017,
  • Activitati pe linia prevenirii violentei in sport, in contextul intentiei disputarii unor partide de fotbal de Liga I pe stadionul Gloria Buzau.
  • Masuri de informare si prevenire pe linia protectiei persoanelor si a bunurilor acestora in situatia prezentei animalelor salbatice in mediul intravilan.

I.G.

UPDATEMăsuri de ordine asigurate de jandarmii buzoieni - Într-un spațiu de libertate, securitate și justiție, bazat pe valori, interese și obiective comune, pe principiile și normele democrației, ale statului de drept, actualul context internațional caracterizat de complexitate, dinamism și conflicte precum și de multiplicarea zonelor de instabilitate în proximitatea țării noastre, raportat la faptul că societatea la nivel național și regional este într-o continuă schimbare și transformare, a impus instituției Jandarmeriei să aibă un rol activ în ce privește siguranța cetățenilor și ordinea publică, în cadrul sistemului național de ordine și siguranță publică.

I.            Potrivit Legii nr. 550/2004, privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău execută misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia manifestațiilor care se desfășoară în spațiul public și care implică aglomerări de persoane.                    

     În perioada 01- 31.08.2017, au fost  organizate şi executate misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice în zona de responsabilitate, atât prin patrule de jandarmi cât şi în cooperare cu alte instituţii cu atribuţii în domeniul ordinii publice, având ca obiectiv creşterea climatului de siguranţă civică a cetăţeanului şi prevenirea criminalităţii stradale.

     În perioada supusă analizei au fost executate 30 misiuni de asigurare a ordinii publice, dintre care exemplificăm:

       manifestări religioase- 3 misiune.

       manifestații sportive- 2 misiuni.

       manifestațiile cultural-artistice au fost executate un număr de 23 de misiuni (zilele localităților din județ).

       manifestații protest  au fost executate 2 misiune.

În cooperare cu Poliția au fost executate 396 misiuni de menținere a ordinii publice atât în municipiu cât și în județul Buzău.

       în mediul urban: 242 jandarmi;

       în mediul rural: 154 jandarmi;

În Stațiunea balneoclimaterică Sărata- Monteoru au fost executate zilnic misiuni de menținere a ordinii publice pe traseele turistice și în stațiune, fiind folosiți 2 jandarmi/zi.

          În această perioadă au fost întocmite acte de sesizare pentru un număr de 4 infracțiuni constatate în cooperare cu Poliția ocazie cu care au fost identificați 13 autori și au fost aplicate 306 sancțiuni contravenționale în valoare de 85. 675 lei și 92 avertismente scrise:

       Legea 61/1991/R - pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice – 367 sancțiuni contravenționale;

       Legea 171/2010 - privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice – 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 14.000 lei;

       OU 23/2008/Actualizată - privind pescuitul şi acvacultura – 4 sancțiuni contravenționale;

          Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău cu efectivele din subordine execută misiuni de pază si protecție instituțională la 21 obiective de importanță pentru activitatea statului.

          De asemenea în baza contractelor de prestări servicii, am executat 5 misiuni de pază și protecție a transporturilor de valori.

II.      Pentru sezonul competițional fotbalistic sunt în desfășurare activități pentru omologarea stadionului Gloria Buzău — verificarea căilor de acces, afluire, defluire. Nu sunt mari probleme, sunt mici retușuri pe care organizatorii de activități și le-au însușit și au promis că și-le vor asuma.

Firmele de pază sunt cele răspunzătoare de liniștea și securitatea publică în interiorul arenei sportive, iar conducerea de ansamblu a tuturor forţelor participante revenind, potrivit legii, Jandarmeriei.

            Aspecte de interes – Spectatorilor le este interzis:

•        să pătrundă în stare vădită de beție sau să consume băuturi alcoolice în arena sportivă;

•        să introducă sau să încerce introducerea de băuturi alcoolice în arena sportivă,

•        să introducă în arena sportivă inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen;

•        să refuze prezentarea documentelor de acces şi, după caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificată a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă;

•        să refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor;

•        să escaladeze gardurile care delimitează spaţiul de joc sau gardurile interioare de separare a sectoarelor;

•        să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă sau sa ameninţe cu acte de violenţă;

•        să îşi ascundă faţa cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii cu intenţia de a împiedica identificarea;

•        să refuze părăsirea imediată a arenei sportive, dacă măsura evacuării a fost dispusă de către personalul de ordine şi siguranţă sau de către forţele de ordine;

•        să provoace ori să participe efectiv la scandal în incinta bazei sportive ori, după caz, a arenei sportive;

•        să efectueze fără drept orice operațiuni cu articole pirotehnice;

•        pătrunderea sau încercarea de a pătrunde fără drept, prin orice mijloace, pe suprafaţa de joc.

Jandarmeria recomandă tuturor spectatorilor să nu se implice în incidente, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la tulburarea ordinii publice.

III.     Împreună cu Instituția Prefectului se va demara o campanie la nivel județean pe linia informării şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor acestora în situaţia prezenţei animalelor sălbatice.

Această campanie se adresează atât cetățenilor din mediul rural din zona de munte a județului, aceștia confruntându- se adesea cu aparițiile urșilor chiar în gospodării producând anumite pagube, cât şi turiştilor din zonele identificate cu riscuri în acest sens.

De ce atacă urşii ???

Din păcate în păduri nu sunt doar urşi sănătoşi, se întâlnesc şi urşi bolnavi sau răniţi. Aceştia sunt imprevizibili şi atacă omul. Ursul care suferă de turbare atacă la întâmplare , iar unul care a mai muşcat oameni , va ataca în continuare. De obicei, oricare focar de rabie sau orice alt incident se raportează la autorităţi, iar acestea iau măsuri de prevenire şi informare a turiştilor , până la îndepărtarea totală a pericolului;

Lipsa hranei din pădure. Hrana vegetală nu le mai ajunge şi coboară în localităţi pentru a căuta mâncare în tomberoane sau gospodării. O ursoaică cu pui poate ataca dacă, de exemplu, între ea şi hrană sau pui apare un om;

Urşii gunoieri. Ei nu sunt agresivi cu omul, dar pot deveni. Majoritatea acestor urşi “semi-sălbatici” se găsesc pe Valea Prahovei , dar o parte dintre ei au fost mutaţi şi în alte zone. Urşii “cerşetori “ au fost şi sunt hrăniţi voluntar şi involuntar de către om. Au ajuns să asocieze locurile unde stau turiştii cu mâncarea;

O altă situaţie în care ursul atacă omul este atunci când este întărâtat.

Ce e de făcut în cazul în care îţi este atacată gospodăria?

1.       Păstrează-ţi calmul !!!

2.       Crează-ţi o distanţă de siguranţă şi adoposteşte-te într-o zonă sigură !

3.       Apelează sistemul unic de urgenţe 112!!!

4.       Aşteptă întevernţia autorităţilor , fără a iterveni de unul singur!

                                                                           

În aceasta perioada, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Buzău ca instituţie specializata a statului in domeniul asigurării ordinii publice, a acţionat pentru creşterea  climatului de siguranţa si de încredere a populaţiei in Jandarmerie prin executarea cu profesionalism a tuturor misiunilor, conştientizarea personalului asupra importanţei misiunilor desfăşurate şi sporirea numărului elementelor de dispozitiv.