REGULI NOI pentru inmormantari! Citeste aici ce trebuie respectat pentru a evita amenda de 10.000 lei

InmormantariMoartea este departe sa mai fie ce a fost! Ritualul trebuie sa fie unul strict, la litera legii, s-a terminat cu „regulile” satului. Pentru orice abatere risti sa primesti amenzi de pana la 10.000 de lei. Iata care sunt noile reguli.

 

Din 23 noiembrie 2016, avem o lege pentru morti, care se va aplica insa abia incepand cu aceasta luna. Mai exact, o Hotarare de Guvern, care nu mai lasa nimic la voia intamplarii. Stabileste exact cum se transporta defunctul, cum este imbalsamat, inhumat, incinerat, dar si deshumat. In plus, firmele de pompe funebre trebuie sa aiba specialisti care sa ”infrumuseteze” mortul.

Fac cursuri ca sa infrumuseteze mortul

”Pentru asta merg la cursuri o luna. Este vorba despre demnitatea omului trecut in nefiinta. Se rehidrateaza  tegumentele ca sa se redea corpului un aspect natural, iar imbalsamarea nu se mai face de catre ”macelari”, ci de catre ”chirurgi”, se face o mica incizie si se foloseste aparatura moderna. Imbalsamarea este obligatorie”, a declarat Sebastian Cocos, presedintele Asociatiei Funerare din Romania. Totodata, mortul trebuie dus la groapa in decurs de 36 de ore de cand s-a stabilit decesul. O regula care va fi cu greu pusa in practica de romanul de rand, obsinuit din tata-n fiu sa-si planga mortul trei zile. Dar nesupunerea atrage dupa sine amenzi usturatoare: intre 500 si 10.000 de lei.

Cei de la DSP fac controale

”Medicii de la Directia de Sanatate Publica se ocupa de controale, impreuna cu politistii. Toate familiile sunt obligate sa incheie contract cu o firma de pompe funebre, iar noi, pe baza certificatului de deces, stabilim ziua si data mortii. Și in functie de asta si cand are loc inmormantarea. Sincer sa fiu, n-am auzit pana acum ca cineva sa inhumeze decedatul in 36 de ore. Cred ca o persoana de la Ministerul Sanatatii a pus cifra gresit. Pentru ca este, practic, imposibil. Termenul ar putea expira in toiul noptii”, a precizat Cocos. Si asta nu este tot. Legea stabileste clar ca fotografiatul si filmatul celui trecut in nefiinta este strict interzis, fara acordul familiei.

Surse: a1.ro, realitatea.net

A.M.