DEBRANSAREA de la caldura devine IMPOSIBILA! Vezi aici noile prevederi legale

DebransareDebransarea de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a cetatenilor care locuiesc in blocuri, procedeu oricum destul de anevoios si pana acum, va deveni efectiv imposibila dupa intrarea in vigoare a noii legi a energiei termice, aflata acum in dezbaterea Parlamentului.

 

Noua lege, care modifica legea 325/2006 a energiei termice, face practic imposibila debransarea, prin mai multe prevederi, potrivit ultimului draft al actului normativ.

In primul rand, legea introduce notiunea de zona unitara de incalzire. Adica orice zona, care va fi definita de autoritatea locala (poate fi nu neaparat un oras intreg, poate fi un cartier sau un cvartal de blocuri), in care functioneaza un singur sistem de alimentare cu energie termica, dupa cum a explicat mai demult vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Noua lege spune din capul locului: in zona unitara de incalzire in care functioneaza sistemul centralizat, debransarea este interzisa. „Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu si debransarea totala a instalatiilor interioare de incalzire si/sau pentru apa calda menajera ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise in cazul in care condominiul se afla intr-o zona unitara de incalzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termica”, se arata in noua lege. Ba mai mult, constructorii de ansambluri de locuinte amplasate in zone in care exista sisteme de termoficare vor fi obligati sa trimita primariei un studiu in care sa demonstreze ca solutia de incalzire aleasa pentru noile apartamente este mai eficienta decat termoficarea.

Pe scurt, daca cineva construieste un bloc in oras, intr-o zona deservita de o retea de termoficare urbana si vrea sa monteze centrale termice in apartamente, trebuie sa demonstreze Primariei ca aceasa solutie este mai eficienta „economic si energetic” decat sistemul centralizat de incalzire. Daca nu o va face, nu primeste autorizatie de constructie. Aceasta noua prevedere a fost dezvaluita de vicepresedintele ANRE, Emil Calota, unul dintre cei implicati in redactarea noii legi.

Sursa: economica.net

A.M.