PREMIERA IN INVATAMANT – Fiecare elev va primi UN BORCAN de MIERE

Miere eleviLEGE PENTRU CRESTEREA CONSUMULUI DE MIERE. Peste 1,5 milioane de copii vor primi lunar, incepand din acest an, un borcan cu miere poliflora din productie romaneasca, a anuntat Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, la Targul National al Mierii, desfasurat la Bucuresti, in perioada 15 - 17 septembrie. 

Potrivit acestuia, fondurile alocate pentru derularea acestui program, aproape 17 milioane lei, sunt prevazute in bugetul Ministerului Agriculturii. “Pana acum am avut o Lege, 509/2006, pentru distribuirea mierii in scoala, dar care nu a functionat. Anul acesta insa vrem sa o punem in aplicare, dar sub o alta forma. Vrem ca 1,5 milioane de copii din scoli si gradinite sa primeasca lunar un borcan de miere poliflora romaneasca, de 350 de grame, incepand cu acest an. Acum este introdusa legea in Parlament si speram sa treaca rapid, pentru ca avem tot sprijinul.

Noi tintim, pe de o parte, sa stimulam vanzarile, pentru ca vorbim de aproape 10% din productia nationala de miere in acest program, iar pe de alta parte, sa obisnuim copiii cu mierea poliflora de calitate provenita din stupinele romanesti. E pacat sa nu ajunga la copii o miere de calitate, pentru ca pe piata sunt tot felul produse de acest gen, ambalate frumos, dar nu si de foarte buna calitate”, a explicat Daniel Botanoiu

Potrivit datelor ACA, in ultimii doi-trei ani, consumul de miere in Romania a crescut cu 15%, pana la 500-600 de grame pe locuitor pe an, insa tot este de 3-4 ori mai putin comparativ cu 1,5 kilograme in Olanda si Belgia, cele doua kilograme consumate in Germania si chiar trei kilograme in tarile nordice. Romanii ar putea insa consuma mai multa miere odata cu intrarea in vigoare a legii prin care elevii vor primi lunar un borcan cu miere, sustine Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR). “In Romania se consuma, in medie, intre 500 si 600 de grame de miere pe locuitor pe an, destul de putin, comparativ cu alte tari, dar consumul creste greu, pentru ca este criza. Sunt convins insa ca va creste dupa ce se va aplica legea prin care prescolarii si scolarii vor primi in fiecare luna un borcan cu miere de 350 de grame. Copilul va duce borcanul acasa, unde mai are un frate mai mic care va vrea sa guste si astfel parintii poate vor mai cumpara acest produs”, a exlicat Fetea.

A.D.