NOU! Fiecare primarie din Buzau va putea face licitatie pentru concesionarea furnizarii de gaze
Last Updated on 25/09/2017 by Iulian Gavriluta

Furnizare gazeMinistrul Energiei, Toma Petcu, a propus o modificare legislativa care sa permita fiecarei primarii sa scoata la licitatie delegarea serviciului de concesiune a furnizarii de gaze.

 

Ministrul de resort a precizat a precizat ca a observat in toate judetele pe unde a fost o situatie "destul de delicata" in ceea ce priveste incalzirea populatiei, in mod special in zona rurala, in conditiile in care este "o problema destul de mare pe zona lemnelor de foc", fiind anumite restrictii la ora actuala pentru acestea. "Am gandit o strategie, impreuna cu Transgaz-ul, de modernizare si extindere a retelelor de gaze. Aici este, in primul rand, un impas, sa spunem, legislativ, in sensul ca legea prevede la ora actuala ca toate procedurile de concesiune a serviciilor de furnizare a gazelor sa se realizeze de catre Ministerul Energiei pentru fiecare UAT(unitate locala de administratie) in parte, pentru fiecare primarie", a explicat ministrul. Petcu a adaugat ca, la ora actuala, pentru modernizare, extindere si retele noi de gaze, licitatiile pentru concesiune se desfasoara la Ministerul Energiei, un lucru care, din punctul sau de vedere, nu este in regula. Ministrul Energiei a informat ca a depus un amendament la Ordonanta 64 care face referire la calendarul de liberalizare a pretului la gaze, prin care se deleaga aceasta atributie catre UAT-uri.

"Odata cu aprobarea acestei ordonante in Parlament si publicarea ei, care modifica Legea 123, fiecare UAT va avea capacitatea, fie sa-si scoata la licitatie singura delegarea serviciului de concesiune a furnizarii de gaze, fie constituirea in ADI-uri si cred ca va fi mai interesanta, pentru ca una este sa licitezi pentru o localitate in care ai potential 1.000 - 2.000 de consumatori si alta este sa faci pentru 10 UAT-uri, cu 10.000 - 20.000 de consumatori", a punctat Toma Petcu. Ministrul a adaugat ca, in paralel, si Transgaz-ul isi stabileste o strategie de extindere a coloanelor principale ale retelelor primare pentru alimentarea cu gaze a acestor comunitati. "In perioada urmatoare, prin deblocarea acestor lucruri si prin aceste demersuri, sa putem sa realizam o extindere de retele de gaze in comunitati, reducand presiunea pe lemnul de foc si, in acelasi timp, aducand un confort mai mare in case", a afirmat Toma Petcu.

Sursa: economica.net

A.M.