ATENTIE la SEMNE! Astenia de toamna MELANCOLIE sau BOALA? Gaseste aici toate raspunsurile intrebarilor tale
Last Updated on 24/09/2017 by Iulian Gavriluta

AsteniaAstenia de toamna este ignorata, insa creeaza probleme. Obisnuim sa-i spunem astenie acestei stari ciudate care ne copleseste la inceput de primavara sau de toamna. Insa in spatele simptomelor ei se pot ascunde boli. Iar daca simti ca astenia de toamna iti face probleme, e cazul sa iei masuri. 

Unii spun ca ar fi vorba despre anemie, iar altii dau vina pe stres. Oricum, e greu sa le vii de hac moleselii, lipsei de atentie, de concentrare, melancoliei, somnolentei, oboselii inexplicabile. Mai exact, cu astenia de toamna nu e de gluma.

Astenia de toamna se confunda cu anemia

Astenia, in general, se traduce printr-o slabiciune, o stare de oboseala avansata, aparent inexplicabila, nejustificata, ce duce la dereglari ale functiilor organismului. Afecteaza preponderent psihicul, iar de la astenia de toamna la o depresie in toata regula nu e decat un pas. Or, toamna e perioada propice pentru asemenea fenomene, dat fiind ca organismul depune un mare efort pentru a se adapta la trecerea de la vremea calda, insorita, la cea mohorata, rece. Iar daca luam in considerare schimbarile atat de bruste de temperatura care se produc in ultima vreme la noi, e cu atat mai justificata aparitia starilor de disconfort. Specialistii spun ca 90% dintre pacientii care acuza simptome pe care le cred ei specifice anemiei sufera, de fapt, de astenie. Mai precis, daca te simti obosita, fara vlaga, ametita, nu inseamna neaparat ca esti anemica. Analizele de sange vor inlatura suspiciunea anemiei, acolo unde e cazul. Astenia de toamna nu este o boala propriu-zisa, ci o stare de slabiciune fizica si psihica, o tulburare. Din nefericire, poate duce la afectiuni mai grave, care necesita ajutor de specialitate.

Atentie la semne!

Oboseala este printre primele semne ale asteniei. Este ca un semnal de alarma, ce nu trebuie ignorat. De cele mai multe ori, este insotita de dureri de cap, de nervozitate, de palpitatii si de stari contradictorii. Capacitatea de concentrare si de gandire scade simtitor, la fel ca si apetitul sexual. Pot aparea si dureri de spate, abdominale, musculare, in piept. Insomniile sau, dimpotriva, necesitatea unui somn prelungit se numara si ele printre caracteristici. Pot aparea si stari de lesin, ameteli, sunete ciudate in urechi, imagini in ceata. Sa nu te miri daca iti vine sa plangi din orice sau daca nu-ti mai poti controla emotiile. Diminuarea vitalitatii, lipsa chefului, dorinta de insingurare sunt si ele semnale clare ca astenia de toamna iti poate da batai de cap. Pe de alta parte, nu e bine sa pui aceste simptome pe seama asteniei, fara sa te fi consultat cu un specialist. Caci astenia poate fi un simptom al unor boli grave, precum depresia, derglarea glandei tiroide sau slabirea sistemului imunitar.

Simptomele asteniei de toamna pot fi asociate si de o intensitate variabila. Printre acestea se numara:

  • depresie, apatie, tristete;
  • anxietate;
  • schimbari bruste ale starii de spirit;
  • tulburari de somn: insomnie sau dormit foarte mult si o stare de somnolenta pe tot parcursul zilei;
  • letargie: oboseala si senzatia de incapacitate de a desfasura activitatile de zi cu zi;
  • fluctuatii de apetit: cresterea poftei de mancare, in special de dulciuri sau junk food;
  • probleme de ordin social: iritabilitate si dorinta de a evita socializarea;
  • incapacitatea de a face fata situatiilor de stres;
  • scaderea libidoului;
  • pierderea energiei si a abilitatii de concentrare;
  • pierderea interesului pentru munca si pentru alte activitati;

Oricine poate confrunta cu depresiile lunilor de toamna, insa cele mai afectate sunt in general persoanele care traiesc in zone in care zilele de iarna sunt foarte scurte sau exista schimbari mari in cantitatea de lumina naturala primita pe parcursul anotimpurilor, femeile si cei care au un istoric in familie cu rude care sufera de astenie. Preventia si combaterea acestei afectiuni include un stil de viata activ, o alimentatie sanatoasa, iar in cazuri grave, se poate ajunge la tratament medicamentos.

Ce vitamine ne lipsesc?

Toamna, organismul are nevoie de alimente bogate in vitaminele B, C, Mg, Fe, Zn si coenzima Q10. Printre cele mai energizante alimente sunt: cerealele integrale, patrunjelul, algele marine, piersicile, dovleceii, smochinele, ficatul si carnea rosie. O multime de legume cu frunze comestibile sunt de nelipsit la masa, pentru aportul lor de vitamine si de minerale.

Ce mancam?

Pentru starea de astenie poate fi vinovata o deficienta de Magneziu, pe care o putem contracara consumand migdale, mere, avocado, nuci, orez brun, telina, peste, curmale. Eliminati din alimentatie dulciurile concentrate, care accentueaza starea de astenie si intretin un cerc vicios, prin cresteri si descresteri bruste ale glicemiei. Fructele si legumele crude, semintele incoltite, bogate in enzime, ne vor ajuta sa trecem de aceasta perioada.

Combate astenia de toamna prin activitatile zilnice

Un alt sfat de care trebuie sa tii cont pentru a combate astenia de toamna cat mai repede il reprezinta cel referitor la activitatea fizica sustinuta. Asadar, ar trebui sa iti acorzi 30 de minute zilnic pentru o plimbare, pentru a merge pe bicicleta sau pentru a face cateva exercitii de intretinere. Nu in ultimul rand, de mare ajutor in perioada in care esti predispusa asteniei iti pot fi hobby-urile. Daca faci ceea ce iti place, fie ca este vorba despre lectura, pictura, mestesuguri ori despre vizionarea unor piese de teatru sau a unor filme, starea ta psihica se va imbunatati cu siguranta. Daca vrei sa scapi de neplacerile asteniei de toamna, trebuie sa ai grija in privinta alimentatiei si sa tii cont de toate aspectele importante ale programului zilnic, aici incluzand orele de somn, mesele principale si activitatea fizica.

Ce facem daca nu scapam de astenie?

Daca starea de astenie persista, ar fi bine sa stim ca ea se poate datora unor afectiuni precum anemia, diabetul zaharat, insuficienta adrenala, anomalii electrolitice, hipotiroidism, malnutritie. Consultati medicul daca, dupa dieta, nu va recapatati starea de vitalitate. Ca si in cazul altor forme de depresie, tratamentul asteniei include antidepresive si terapia cognitiv-comportamentala. Fototerapia (bazata pe lumina) este o alta metoda de a trata aceasta afectiune. Acest tip de terapie foloseste o lampa speciala care imita lumina naturala. Rezultatele acestei metode apar de obicei in termen de 3-4 saptamani. Terapia cognitiv-comportamentala va poate ajuta sa intelegeti fenomenele asociate cu astenia si modalitatile prin care puteti remedia simptomele acesteia. Fara a utiliza vreun tratament, simptomele dispar la schimbarea anotimpurilor.

Exista insa o serie de remedii naturale care amelioreaza sau solutioneaza manifestarile simptomatice ale asteniei.

Dovleacul este un aliment foarte util pentru sanatatea sistemului nervos. Indiferent daca este consumat crud, copt sau fiert, dovleacul actioneaza ca un pansament natural pentru sistemul nervos datorita efectului usor sedativ si este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a starilor depresive si anxietatii. In plus, dovleacul este o sursa importanta de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali si contine si complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, cu rol pozitiv in mentinerea sanatatii psihice, protejarea impotriva stresului oxidativ si reducerea starii de oboseala excesiva.

O alta modalitate de a intari organismul din interior, de a creste numarul de anticorpi si de a stimula imunitatea este cea cu ajutorul probioticelor. Acestea contin bacterii benefice importante, bifido acidophilus, lactobacillus acidophilus si lactobacillus plantarum, care actioneazaca un antibiotic natural in neutralizarea infectiilor virale si bacteriene. Potrivit medicilor, probioticele au o actiune benefica asupra florei intestinale si indeparteaza si efectele nedorite ale antibioticelor, care distrug bacteriile bune din organism.

Sursa: sfatulmedicului.ro, csid.ro

A.D.