ESTE OFICIAL! Citeste aici cine, ce, cand si cum este cu AMENZILE date de Politia Locala soferilor
Last Updated on 22/09/2017 by Iulian Gavriluta

Politia locala BuzauÎn data de 19 septembrie 2017 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, art. 102 alin.(1) pct. 14 și art. 105 pct. 10 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

Potrivit acestei decizii, "în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea Poliţiei Locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate."

Pentru corecta interpretare a deciziei mai sus menționate și pentru evitarea confuziilor, Directia de Politie Locala Buzau, face următoarele precizări:

În conformitate cu dispozițiile art. 7 din Legea nr. 155/2010 Legea poliției locale: "În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii:

h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar."

Poliția Locală nu aplică sancțiuni în baza dispozițiilor art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din O.U.G. nr. 195/2002, iar decizia mai sus menționată nu face referire la neexercitarea atribuțiilor polițiștilor locali stabilite prin Legea nr. 155/2010 (republicată), art. 7 lit. h).

Pe cale de consecință, polițiștii locali aplică în continuare sancțiuni contravenționale pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis. Mai mult decât atât, facem precizarea că Serviciul Circulație si Disciplina Rutiera din cadrul Directia de Politie Locala Buzau, a aplicat cu strictețe prevederile legii, nu și-a depășit atribuțiile legale și nu a solicitat - prin poștă sau prin altă modalitate de comunicare - proprietarilor autovehiculelor oprite/staționate neregulamentar, datele de identificare ale persoanelor cărora le-au fost încredințate autovehiculele pentru a fi conduse pe drumurile publice.

E.S.