Deputatul buzoian Danut Pale – coinitiator la Proiectul de modificare a Legii Educatiei in ceea ce priveste tarifarea redusa la transportul elevilor si a accesului acestora la manifestari culturale si sportive
Last Updated on 22/09/2017 by Iulian Gavriluta

Pale initiativaDeputatul buzoian Danut Pale (PSD) este coinitiator la Proiectul de modificare a Legii educatiei nationale nr. 1/201. Potrivit parlamentarului, actual Lege produce o inechitate atat fata de elevi cat si fata de autoritatile locale care nu mai pot stabili cuantumul acestor scutiri de transport si de acces la manifestari culturale si sportive.

 

Astfel, in forma actuala, legea face o inechitate si stabileste dreptul elevilor din invatamantul obligatoriu, profesional si liceal acreditat/autorizat de a beneficia de un tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun si, de asemenea, tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de opera, de film si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutii publice ( art. 84 alin (1 )si (4) din Legea nr. 1/2011).

Modificarea propusa:

“Cu privire la continutul alin (1) se constata ca prevederea actuala creeaza o situatie de inechitate prin raportare la dreptul conferit studentilor la forme de invatamant cu frecventa, in varsta de pana la 26 ani care beneficiaza de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local in comun( art. 205 alin (2) din Legea nr. 1/2011). De asemenea interpretarea restrictiva a art. 84 alin (1) “ tarif redus cu 50% “ , aduce o ingradire principiilor autonomiei locale, limitand dreptul autoritatilor administrative locale de a stabili in baza unor regulamente locale si in functie de posibilitatile bugetului local, facilitati suplimentare fata de minimul de 50% prevazut in prezenta propunere legislativa. Fata de cele prezentate a fost elaborata propunerea legislativa alaturata a carei adoptare va contribui la desfasurarea in conditii optime a invatamantului preuniversitar” (din motivarea Proiectului).

I.G.

 

SURSA:  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16477