Astazi este ECHINOCTIUL DE TOAMNA. Citeste aici cum ne influenteaza FENOMENUL ASTRONOMIC si cand trecem la ora de iarna
Last Updated on 22/09/2017 by Iulian Gavriluta

Echinoctiu de toamnaEchinoctiul de toamna 2017 va avea loc astazi, 22 septembrie, la ora 23.01. Ca in fiecare an, la inceputul ultimei decade a lunii septembrie atentia ne este indreptata spre momentul in care pasim in toamna astronomica.

Acesta este momentul echinoctiului de toamna, cand longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180°. Echinoctiul de toamna 2017 reprezinta debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic. Incepand cu aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.

Cand are loc Echinoctiul de toamna?

Echinoctiul de toamna are loc cand Soarele traverseaza ecuatorul din emisfera nordica in cea sudica. In emisfera nordica, echinoctiul de toamna are loc in momentul in care longitudinea aparenta a Soarelui este de 180 grade. In aceastazi, in emisfera australaincepe primavara. La latitudinile tarii noastre, in aceste zile Soarele va culmina la amiaza la o inaltime medie de 45°, ceea ce reprezinta jumatatea distantei unghiulare dintre zenit si orizont. Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna. Punctul echinoctiului de toamna 2017, numit si „punct autumnal”, se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica.Pentru ca se afla la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind egala cu cea a noptilor, indiferent de latitudine. Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare, in zona polului nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara. In emisfera sudica a Pamantului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii, potrivit astro-urseanu.ro.

Ce se intampla cu Planeta?

La latitudinile tarii noastre, in aceste zile Soarele va culmina la amiazala o inaltime medie de 45°, ceea ce reprezinta jumatatea distantei unghiulare dintre zenit si orizont. Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.

Cum ne influenteaza Echinoctiul de toamna?

Odata cu Echinoctiul de toamna 2017, energia universala a planetei se schimba. Balanta aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare si gandire sau pentru meditatie. Este o energie de factura pozitiva. Zilele de toamna care vor curge pana la instalarea iernii astronomice reprezinta momentul oportun pentru a aduce echilibrul in toate aspectele vietii noastre. Toamna este un timp al destinderii, dar si al deciziei si al angajamentului.

Un alt fenomen important ce ne asteapta in curand va fi trecerea la ora de iarna. Mai este insa o luna panala acest eveniment, desi multa lume are impresia ca modificarea orei coincide cu echinoctiul de toamna.Trecerea la ora de iarna 2017 se face in noaptea dintre 28 octombrie si 29 octombrie (sambataspre duminca), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 29 octombrie 2017 devine ora 3:00. Asta inseamna ca ne vom putea bucura de o ora in plus de somn iar duminica, 29 octombrie, va fi cea mai lunga zi din an, cu 25 de ore.

Sursa: astro-urseanu.ro

A.D.