Buzoieni, vreti sa luati un credit? Grabiti-va, BNR vrea sa limiteze creditele pentru populatie. Citeste aici ce masuri se doresc a fi introduse
Last Updated on 21/09/2017 by Iulian Gavriluta

CrediteBanca Nationala ia la ochi creditele de consum. Mai mult decat atat, ar putea sa limiteze la mai putin de jumatate din veniturile sale rata maxima lunara pe care o poate obtine un client, asa cum a fost, pana acum 10 ani. Si asta deoarece dobanzile dau semne de crestere, iar cei cu datorii mari risca sa intre in incapacitate de plata.

 

Bancile ar putea fi obligate sa dea credite care sa nu depaseasca 35% din venitul celui care are nevoie de bani. In prezent, la un venit lunar disponibil de 3000 de lei, de exemplu, la un grad de indatorare de 55% acceptat de multe banci, rata lunara maxima poate fi de 1.650 de lei. Astfel cel vizat poate obtine un imprumut de 80.000 de lei. Daca BNR aplica plafonarea, rata lunara scade la 1.050 de lei, iar suma imprumutata va fi de numai 51.000 de lei. In cazul romanilor cu venituri mai mari de 10.000 de lei pe familie, bancile accepta un grad de indatorare si mai mare care ajunge pana la 65%. Iar numarul celor care s-au imprumutat in ultimii ani incurajati de dobanzile scazute la creditele in lei a crescut spectaculos. In iulie soldul creditelor era de 74 de miliarde de lei, adica erau cu 20% mai indatorati decat cu un an inainte. Acum, cei care achita deja ratele imprumuturilor facute se pot astepta sa dea bani in plus, iar cei care vor sa se imprumute la restrictii mai mari.

Cum calculeaza banca rata lunara maxima?

Din venitul total al familiei, se scad, in medie, 350 de lei de fiecare membru al familiei, plus utilitatile, transportul, impozitele si alte datorii, iar ce ramane este venitul disponibil la care banca aplica gradul maxim de indatorare.

A.M.