UPDATE – ATENTIONARE C.J.C.C.I. – ULTIMA ORA – BUZAUL sub COD GALBEN de INUNDATII. Se asteapta viituri si alte fenomene asociate. Vezi aici cat dureaza
Last Updated on 20/09/2017 by Iulian Gavriluta

ISU InundatiiInstitutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor,  Bucuresti a emis avertizare hidrologica catre: Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A.

 

, Administratiile Bazinele de Apa: Somes-Tisa, Crisuri, Buzau-Ialomita. BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:Viseu, Iza, Tur, Lapus, Somesul Mare, Crisul Repede, Crisul Negru, Ialomita, BuzauFENOMENELE VIZATE: Scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale COTELOR DE ATENTIE.

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE: 20.09.2017 ora 18:00 – 21.09.2017 ora 24:00. Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, ca urmare a precipitatiilor prognozate si propagarii se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale COTELOR DE ATENTIE, dupa cum urmeaza:

COD GALBEN - In intervalul 20.09.2017 ora 18:00 – 21.09.2017 ora 24:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Lapus (judetul Maramures), Tur (judetul Satu Mare), Somesul Mare - bazin superior si afluenti (judetul Bistrita Nasaud), Crisul Repede – bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Salaj, Cluj si Bihor), Crisul Negru – bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetul Bihor), Ialomita – bazin superior si afluenti bazin mijlociu, (judetele Dambovita si Prahova), Prahova – bazin superior si afluenti (judetul Prahova), Buzau – afluenti bazin mijlociu (judetele Buzau si Prahova). Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Dambovita, Prahova si Maramures. Se mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai raurilor ce sunt vizate. In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice, poluari accidentale pe cursurile de apa si poluari marine in zona costiera".

 

A.M.

UPDATE - ATENTIONARE C.J.C.C.I.:

Având în vedere avertizările meteorologice COD GALBEN şi COD PORTOCALIU caracterizate de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și înregistrarea de cantități însemnate de apă pe arii extinse,cuprinse, în general, între 50 și 70 de l/mp, emise pentru județul Buzău, astăzi la ora 14:00, s-a reunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă stabilindu-se următoarele măsuri:

- activarea C.J.C.C.I. la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău începând cu data de 20.09.2017, orele 16.00;

- activarea grupelor operative la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Inspectoratului Județean de Poliție Buzău și Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău începând cu data de 20.09.2017 începând cu ora 16.00;

- instituirea la nivelul unităților administrativ teritoriale a serviciului de permanență  și verificarea prin sondaj a acestora;

- activarea agenţilor de inundaţii de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Buzău;

- monitorizarea tuturor riscurilor şi vulnerabilităţilor la nivelul judeţului.

De asemenea, tot în acest context, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău au fost luate măsuri pentru creșterea capacității operaționale și pre-alarmarea personalului din turele libere, în sprijin fiind dislocate la ordinul I.G.S.U. forțe și mijloace din cadrul I.S.U. Tulcea (un autocamion de intervenție, două motopompe transportabile, o motopompă de capacitate mărită și un microbuz pentru transportul personalului de intervenție). 

  Situaţia operativă este monitorizată permanent prin Centrul Operaţional Judeţean, toate instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă fiind pregătite să intervină ori de câte ori va fi nevoie.

RECOMANDĂRI

ÎNAINTE DE PRODUCEREA UNEI FURTUNI:

Îndepărtaţi copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Nu uitaţi regula de salvare 30/30: adăpostiţi-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce aţi văzut un fulger nu reuşiţi să număraţi până la 30 înainte de a auzi un tunet. Rămâneţi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce aţi auzit ultimul tunet.

RESPECTAŢI URMĂTOARELE REGULI ÎN CAZUL ÎN CARE ESTE IMINENTĂ O FURTUNĂ :

Întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism.

Deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior. Închideţi ferestrele şi uşile.

Evitaţi duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.

Utilizaţi telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.

Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

ÎN TIMPUL UNEI FURTUNI:

Atunci când simţiţi că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger.

Așezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.

Faceţi-vă o ţintă cât mai mic posibilă si reduceţi contactul cu pământul. Nu vă întindeţi pe pământ.

Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc. Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.

Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă precum o vale.

Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

DUPĂ FURTUNĂ:

După o furtună, în situaţia identificării unei victime lovite de trăsnet, verificaţi următoarele:

Respiraţia: dacă nu mai respiră, începeţi resuscitarea prin metoda gură la gură.

Puls: dacă victima are puls si respiră, căutaţi alte vătămări posibile.

Posibile arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte şi pierderi de auz sau de vedere.

Dacă este nevoie de asistenţă medicală sunaţi cât mai repede posibil la “112”.

                BIROUL DE COMUNICARE AL C.J.S.U. BUZĂU