INCONSTIENTA SAU REA CREDINTA? S-au inmultit cazurile de infectare cu virusul “West Nile”, provocat de intepaturile de tantari. Cum combate Toma acest fapt? Cu wi-fi in parcuri!!! E mult mai important decat o dezinsectie, nu-i asa Donald & Co?
Last Updated on 18/09/2017 by Iulian Gavriluta

west nile virusLuna trecuta, potrivit DSP Buzau, o femeie în varsta de 80 de ani din localitatea Puiesti a decedat din cauza virusului West Nile. Ca si cum nu ar fi fost deajuns, in urma  cu aproape o saptamana, un alt pacient (adolescent) din Clondiru s-a infectat cu acest virus. Din pacate, toata vara, Donald Tom, inca primarul orasului nu s-a ocupat decat cu asfaltari mediocre si cu wi-fi in parcuri…nici-o dezinsectie si deratizare! (ceea ce inseamna "crima cu premeditare" pentru vietile buzoienilor).

 

Cu toate amenintarile si cazurile prezentate in Buzau si in tara, Donald Tom zace in nesimtire, inconjurat de incompetenti si smecherasi de targ. Mai mult, potrivit medicilor, Centrul de Transfuzie Buzau are deja probleme in ceea ce priveşte colectarea de sange, iar  toti cei din zona Ramnicului, Clondiru, Pietroasele, Merei si Stalpu nu mai sunt primiti pentru donare timp de 28 de zile, de frica contaminarii donatorilor. Pe astea nu te intereseaza habarnavistule in halat de Metalurgica?  Cum combati tu aceasta grava problema? Ati auzit voi de vreo masura conforma cu regulile din sanatate, postacilor de serviciu? Sa-ti fie rusine inca o data melteanule din Tintesti! Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP), de la inceputul verii şi pana vineri au fost înregistrate 39 de cazuri de infectie cu virusul West Nile, dintre care opt decese, patru in Bucuresti si cate unul in judetele Buzau, Braila, Olt si cel mai grav in Ialomita – aproape de Buzau. Te doare la “basca”, nu Donald?

Virusul a fost desoperit in anul 1937 in districtul West Nile din Uganda.

Interesul expertilor fata de virusul West Nile a crescut in momentul in care acesta a fost depistat in Statele Unite, mai exact in News York City, in anul 1999, cand au fost confirmate 66 de cazuri soldate cu 7 morti. Mai tarziu, in anul 2002, au fost raportate un total de 480 de cazuri, soldate cu 24 de decese. In mai putin de 1 an, virusul s-a extins in peste 11 state de-a lungul Coastei de Est. Pana in anul 1999, virusul West Nile fusese depistat doar in Africa, Asia, Orientul Mijlociu, si extrem de rar in Europa.

Cum putem preveni Infectarea?

Cea mai usoara metoda de prevenire a infectarii este evitarea intepaturilor de tantar cand se desfasoara activitati in mediul extern, se recomanda utilizarea unui repellent pentru insecte. Activitatea tantarilor este mai intensa in zori si dupa apunerea soarelui. In aceste moment ale zilei, este absolut necesara utilizarea unui repelent si purtarea de haine lungi, care sa acopera corpul intr-o proportie cat mai mare. Pentru evitarea patrunderii tantarilor in casa, se recomanda montarea de plase speciale la ferestre;

Care sunt Simptomele contactarii virusului?

Perioada de incubatie

De regula, pacientii dezvolta simptomele dupa 3 - 14 zile de la contactarea virusului (intepatura tantarului). In mod surprinzator, organismul uman raspunde diferit in urma contactarii virusului, in ceea ce priveste simptomatologia; astfel, au fost identificate 3 situatii:

1. Manifestarea de simptome severe - Meningita / Encefalita

Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala: febra puternica; dureri de cap; rigiditate la nivelul gatului; stupoare (simptom ce apare de regula in psihoze: deprimare, insensibilitate, amutire); dezorientare; coma; tremor si convulsii; slabiciune musculara; pierderea vederii; amorteala si paralizie;

Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizata de o perioada lunga de convalescenta si extenuare.

2. Manifestarea de simptome moderate - Sindrom febril

Perioada de incubare este de 2 - 8 zile. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezinta simptome de severitate moderata:febra; durere de cap; simptome gastrointestinale: stare de greata si varsaturi, lipsa apetitului alimentar, diaree; dureri musculare si articulare; Conform expertilor, virusul West Nile sta la baza unei epidemii sezoniere in America de Nord, care cunoaste o crestere in lunile de vara si toamna.ln foarte putine cazuri, s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sange, transplantul de organe, alaptare sau chiar pe perioada de sarcina, de la mama la copil.

3. Virusul nu poate fi transmis prin atingere!

Virusul West Nile nu poate fi raspandit prin contact fizic obisnuit, cum ar fi sarutul.

Diagnosticare si tratament

Diagnosticarea infectiei cu virusul West Nile se face printr-o combinatie de teste special de biologie moleculara asociate cu observarea semnelor si simptomelor. Testarea se efectueaza doar in cazul pacientilor care prezinta simptome severe, deoarece nu exista un tratament pentru infectia cu virusul West Nile. Confirmarea diagnosticului are la baza teste ADN, denumite Reactia de polimerizare in lant (PCR) sau analiza fluidului din maduva spinarii (lichidul cefalorahidian). Analiza lichidului cefalorahidian se face prin prelevarea unor mostre obtinute prin punctii spinale - introducerea unui ac in partea inferioara a coloanei vertebrale. Lichidul este analizat apoi in vederea identificarii unor dovezi de infectie, cum ar fi cresterea numarului de leucocite si a cantitatii de proteine.

Ambele probe sunt supuse analizei in cadrul unui laborator specializat. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile. In cazul manifestarii de simptome de severitate medie, starea pacientului se imbunatateste dupa cateva zile in absenta unui tratament.

In cazul simptomelor severe, se recomanda prezentarea de urgenta la camera de garda; in general, este necesara spitalizarea pacientului si tratarea cu medicatie intravenoasa.

Sursa informatiilor: www. Sfatulmedicului. ro/Muscaturi-si. . ./v/rusu/-wast-n/Ie-s/mptome-si-tratament_ 7533

I.G.