A aparut cartea: “ALEXANDRU OPROESCU – In memoriam”, Editura Editgraph BUZĂU – 2017. Cititi despre cum a fost alungat de la Biblioteca Judeteana omul de cultura mentionat
Last Updated on 14/09/2017 by Iulian Gavriluta

OproescuCine din Buzau nu a auzit de Alex Oproescu? Omul de cultura, cercetatorul, bibliotecarul si criticul vehement al nedreptatilor vremurilor de astazi? Dupa scurta prezentare, vom face unele consideratii legate de modul cum a fost izgonit de la Biblioteca Judeteana “Vasile Voiculescu” de cativa politruci cu “Stefan Gheorghiu” “la bord” si care inca mai mananca “paine” pe acolo punand mana pe fundul angajatelor, sub obladuirea flamurei rosii buzoiene, care ii da evident si girul “incompetentei” profesionale.

Cartea - “ALEXANDRU OPROESCU - In memoriam” aparuta la Editura Editgraph are ca si consultant ştiinţific pe Valeriu Nicolescu, coperta şi tehnoredactarea revneind neobositului Viorel Frîncu. Fotografiile apartin Secţia „Colecţii speciale” (Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău) şi din arhivele personale ale următorilor: Alex. Oproescu, Viorel Frîncu, pr. Paul Iulius Negoiţă, Nistor Tănăsescu şi Marius Râpeanu. Din descrierea cartii: “Volum dedicat marelui om de cultură, bibliotecar, bibliolog, cercetător al istoriei presei buzoiene şi râmnicene, membru al Uniunii Scriitorilor din România Alexandru Oproescu, la trecerea sa în eternitate”… “Această carte se doreşte a fi un obol adus memoriei marelui cărturar Alexandru Oproescu, trecut la cele veşnice, mult prea devreme, când se afla în plină efervescenţă creatoare. Deşi despre activitatea culturală, opera şi personalitatea acesuia s-au scris sute de pagini, autorii au alcătuit lucrarea prezentă bazându-se pe memoriile celui dispărut, ce vor fi incluse şi într-o antologie a scriitorilor nehoieni, pe evocările şi creaţiile literare a unor autori locali şi din ţară – Passionaria Stoicescu, Florentin Popescu, Ştefan Iovan, Lucian Mănăilescu, Emil Niculescu, Nicolae Peneş, Dumitru Ion Dincă, Valeriu Nicolescu, Ion P. Iacob, Dumitru Dănăilă, Traian Gh. Cristea, Marius Râpeanu, Constantin Marafet, Carmen Tania, Grigore, Girel Barbu, conf. univ. dr. Constantin I. Stan, Dan Camer, Şerban Codrin (Slobozia), Liviu Otânceală (Spania) -,bibliotecari - Victor Petrescu (Târgovişte), Marcela Chiriţă, Mihaela Angela Stan şi Adriana Plugaru -, jurnalişti, publicişti şi avocaţi - Mioara Vergu-Iordache, Nistor Tănăsescu, pr. Paul Iulius Negoiţă, Viorel Frîncu, Roxana Mihaela Constantinescu

ş.a. O bună parte dintre aceste evocări, pe care le-am preluat in integrum, au apărut imediat pe reţelele de socializare, ca o reacţie firească, umană, la aflarea tristei veşti. Practic, până la realizarea acestui volum, o parte din memorii şi evocări au fost inserate într-un număr special al publicaţiei Buzăul literar, editat de Cenaclul literar „V. Voiculescu” şi tipărit prin amabilitatea pr. Iulian Negoiţă şi pr. Paul Iulius Negoiţă. De menţionat faptul că lucrarea include o bogată iconografie, numeroase fotografii - puse la dispoziţie de Secţia „Colecţii speciale” a Bibliotecii Judeţene, autori, precum şi prin amabilitatea doamnei Constanţa Georgescu, sora marelui dispărut -, văd pentru prima oară lumina tiparului. Aşa cum menţionam încă de la început, autorii nu şi-au propus să realizeze o exegeză a vieţii şi operei lui Alex. Oproescu ci, mai degrabă, un portret-schiţă tuşat la întâlnirea cu sfârşitul implacabil al destinului unui mare trecător prin timpul nostru. Buzău, 7 septembrie 2017”. Semnat: Marcela Chiriţă si Viorel Frîncu.

Cine a fost Alex Oproescu?

Timp de 33 de ani a fost directorul Bibliotecii Judetene “Vasile Voiculescu”, om de cultura in adevaratul sens al cuvantului, scriitor remarcabil, filolog de seama.  S-a nascut in ziua de 8 mai 1940, in familia lui Constantin si Alexandrinei Oproescu, mici negustori din Nehoiu, Alexandru Oproescu a absolvit Liceul teoretic din Patarlagele, Școala post­liceala de biblioteconomie Bucuresti si Facultatea de Filologie a Universitatii „Al. I. Cuza“ Iasi.

Din anul 1960 pana in anul 1968 este director al Bibliotecii raionale Rm. Sarat, dupa noua impartire administrativ-teritoriala, un timp este inspector la CJCA, „cu probleme de biblioteci“, iar din anul 1970 pana in anul 2003, cand s-a pensionat, director al Bibliotecii municipale Buzau, devenita judeteana in anul 1973. De numele sau se leaga dezvoltarea si modernizararea mai multor biblioteci de la Curbura Carpatilor. Este autor a 26 de carti si a numeroase articole de istorie literara si istoria presei, de biblioteconomie. Din anul 1992, cand Biblioteca a devenit institutie editoare, a coordonat aparitia a peste 60 de volume. La cei 77 de ani, Alexandtru Oproescu inca mai scria carti si o facea in stilul sau caracteristic, cu deosebita daruire desi sanatatea incepuse de ceva vreme sa-i puna probleme serioase.  A fost membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1995 si Cetatean de onoare al Municipiului Buzau din anul 2005. Inchidem coperta cartii vietii sale si il lasam in grija Bunului Dumnezeu! Odihneasca-se in pace!

Adevarul despre plecarea lui Alex Oproescu de la Biblioteca Judeteana “Vasile Voiculescu” Buzau si marginalizarea de dupa

Asa cum spuneam si altadata, redam cea ce ne-a transmis un scriitor buzoian: “Pe Alex Oproescu l-am cunoscut si inainte dar si imediat dupa ce a fost efectiv azvarlit afara de Sorin Burlacu, cel care i-a luat locul la sefia Bibliotectii Judetene. Evenimentul nefericit a contribuit decisiv la daramarea fizica si psihica a lui Oproescu. Povestea celor care voiau sa auda cum l-a "executat" acest Burlacu si ce josnic se poarta cu el chiar si dupa ce nu mai este la conducerea Bibliotecii. In scurt timp, Oproescu nu a mai fost vazut aproape la nicio lansare de carte sau vernisaj si dupa un timp a survenit si boala iar la final...inevitabila moarte. Dumnzeu sa te odihneasca drag coleg. Despre Sorin nu pot spune decat ca a facut scoala comunistilor – Stefan Gheorghiu si ca este un afemeiat – doamnele si domnisoarele din Biblioteca fug care incotro cand il vad…are obiceiul sa le pipaie….pacat ca este girat de CJ si restul partidului!

I.G.