“Hasdeeni” sau “hasdeieni”… cum este corect? Toma a fost absolvent al Colegiului Hasdeu sau a facut numai “unele” studii acolo?
Last Updated on 13/09/2017 by Iulian Gavriluta

Hasdeeni Vs Hasdeieni TomaAniversarea a 150 de ani de infiintarea celei mai bune scoli din Buzau si printre primele din tara – “B.P. Hasdeu”, a nascut, pe langa emotii si bucurii si unele controverse. Una din ele este si cea legata de “chemarea” aniversarii: “Hasdeieni, bine ați venit acasă!” - afisat chiar la intrarea in presitigiosul Colegiu National. Stim sigur ca aceasta “chemare” nu a fost scrisa de Toma, desi a aparut si el cu mutra sifonata prin zona (gurile rele zic ca nu este absolvent de Hasdeu, dar la “disputa” revenim mai jos!). Daca pana cum cativa ani mai toata lumea credea si afirma ca formula “hasdeeni” este cea corecta, de cativa ani, dupa interventia Academiei Romane, s-a ajuns la concluzia ca formula corecta este “hasdeieni”. Iata ce explicatie am primit de la un profesor de Limba romana: “Forma corecta este "hasdeian" format din hasdeu+sufixul "ian". In acest caz, sufixul de origine - "e" este transformat în "i". Nu se aplică formula de derivare "ean" precum în cazul "someșean", "vâlcean" etc. Sufixul de origine este "ean". "E"-ul care se transformă în "i" este o vocală de legătură” – ne-a precizat respectivul cadru didactic. Cu toate acestea, in “DC News”, ziarul online unde Toma si ai lui sunt laudati non-stop, consilierul local si directorul adjunct al Colegiului B.P. Hasdeu – Laurentiu Tepelus, cheama pe toti absolventii scolii, folosind formula “hasdeeni” si nu “hasdeieni”, cum este corect. Iata textul: “Dragi Hasdeeni de pretudindeni! Pe 12 septembrie se împlinesc 150 de ani de la primul sunet de clopoţel care marca începutul şcolii hasdeiene. Dorim să cinstim istoria acestui lăcaş de educaţie şi cultură din care faceţi parte printr-o sereie de evenimente. Vă ataşez afişul evenimentelor cu rugămintea să popularizaţi şi să încercaţi să vă alăturaţi colegilor voştri din fiecare generaţie. În egală măsură, vă rog să comunicaţi dorinţa de a participa pe această cale, sau pe orice altă cale. Voi reveni cu informaţii legate de acest eveniment", a transmis profesorul Laurenţiu Ţepeluş SURSA: https://www.dcnews.ro/se-striga-adunarea-la-b-p-hasdeu-150-de-ani-de-la-primul-sunet-de-clopotel_550144.html ).

Sa incercam sa mai lamurim un aspect: primarul Donald Tom este ABSOLVENT al B.P. Hasdeu sau numai a facut…studii?

Ca nu a scris Toma “chemarea” la aniversarea Colegiului, stim prea bine, pentru ca nu este in stare decat sa dea cu pumnul in masa si sa injure – vezi si sloganul de la Dragaica de anul acesta (Toma: - “Hai vecine pe la mine!”, corect:Hai, vecine, pe la mine”! SURSA: http://www.newsbuzau.ro/social/17780-incredibil-vezi-aici-de-unde-este-posibil-sa-fi-furat-toma-si-ai-lui-sigla-pentru-promovarea-dragaicii-si-cum-au-gresit-ei-gramatical-sloganul-targului-de-vara-foto ). Ce ne uimeste este faptul ca, pe langa discursul de care s-a mirat toata lumea – plin ochi de subcultura din fiinta-i flausata, Donald Tom NU PREA AR AVEA CE CAUTA LA ACEL LICEU, pentru ca individul NU  ESTE ABSOLVENT AL COLEGIULUI B.P. HASDEU ci al COLEGIULUI AGRICOL “C. ANGHELESCU” din Buzau. Asa sa fie oare? Va avea curaj sa ne demonstreze asta, sau macar sa spuna public cati ani a facut la BP Hasdeu? Ii oferim sansa sa isi mai carpeasca din imaginea sifonata din ultimul timp… asta daca este destul de barbat si sa spuna adevarul! Iata cateva linkuri si poze ce nasc contradictii in acest sens:

https://m.facebook.com/constantin.toma.5494?tsid=0.7381409858895116&source=result

http://opiniabuzau.ro/medalii-si-brevete-de-fidelitate-pentru-absolventii-de-top-la-145-de-ani-de-hasdeu-foto

Iulian Gavriluta

 

{vsig}Hasdeieni-2017{/vsig}