LIVE – 12 ciclisti belgieni ajung la Buzau sa promoveze dreptul la servicii de ingrijire medico-sociale ale batranilor din mediul rural – CAG Buzau (FOTO/VIDEO)

Servicii batraniRomania este pe ultimele locuri in Europa vis a vis de serviciile de ingrijire pe termen lung acordate persoanelor de varsta a treia. In urma unei evaluari a nevoilor de la nivelul comunitatilor sale, Fundatia Romano-Belgiana The Open Network for Community Development (TON) a realizat in 2014 un Plan Master de servicii socio-medicale, plan ce isi propune dezvoltarea de servicii necesare populatiei de la nivel rural.

În perioada 13-21 Septembrie 2017, doisprezece cicliști belgieni vor străbate mai mult de 1000 km în zece zile pentru a promova necesitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România și pentru a colecta fonduri necesare furnizării acestor servicii în comunități rurale din România. Cicliștii au ales să își înceapă traseul din Buzău în data de 13 septembrie, cand va avea loc o Conferința de presă la Consiliul Județean Buzău, deoarece Fundația Crucea Alb Galbenă Buzău este una dintre cele mai importante organizații înființate de Belgia în România.

In cei 14 ani de când furnizeză îngrijiri medico-sociale la domiciliu, Fundatia Crucea Alb Galbenă Buzău a ajuns sa bata drumurile din 29 de comune (din cele 82 ale județului Buzău) și Municipiul Buzău. In anul 2016 au fost furnizate servicii unui numar de aproape 950 persoane, dintre care 650 sunt persoane varstnice, 460 provenind din mediul rural. Pentru varstnicii din rural au fost facute in anul 2016 peste 90 000 de vizite si peste 360 000 de servicii de ingrijiri medicale si sociale la domiciliu, persoanelor cu diferite afectiuni cronice sau boli incurabile. Serviciile sunt acordate pe termen lung, uneori ani de zile.

Este greu de descris in cuvinte activitatea noastra, in care „raporturile cu oamenii, uzura fizică și psihică, lupta cu moartea, toate se împletesc, rezultand suferința și bucuria. Este un consum mare de energie, consum fizic, bineinteles ca si material. Suferința pacientului e percepută negreșit, într-o empatie inevitabila. Nu poți rămâne de piatră când vezi un om țipând de durere, chircit în pat. Nu poți rămâne indiferent când cel pe care îl tratezi poartă zeci de diagnostice. Sau când îl pierzi. Invers, dincolo de actul empatiei, suferim de oboseală cronică, de propriile boli fizice. Insa bucuria își găsește mereu loc, ca o continuitate la transformarea suferinței, după ameliorarea simptomatologiei. Apoi, ea este multiplicata de bucuria familiei, care se luminează când membrul drag s-a făcut bine. Bucuria noastra este un amalgam de satisfacție, mulțumire internă, liniște când ne vedem reușita, când pacientul ne mulțumește, când ne strânge mâna la plecare. De aici ne tragem energii uriașe, avem parte de povești frumoase și momente pe care le strângem într-o casetă nevăzută, de unde le mai scoatem, din când în când.” (dr. V). Nu se poate face ceva fara implicare, o buna pregatire profesionala, dar si materiale sanitare de calitate si autoturisme sigure. Stim ca cineva trebuie sa faca si aceste ingrijiri (si nu multi rezista cand se confrunta cu atata suferinta). Avem o echipa buna cu oameni carora le place ceea ce fac. Aceste servicii sunt mult subfinantate si se recunoaste acest lucru. Pana acum am fost sustinuti substantial de Guvernul Provinciei Flandra de Est din Belgia. Am fost obisnuiti sa furnizam servicii gratuite, dar acum nu mai este posibil pentru toate categoriile de beneficiari. Ceea ce ne face sa nu ne oprim este faptul ca acesti oameni isi pun speranta in noi, ca le aducem putina alinare, ca le aducem un zambet".

Serviciile de ingrijiri la domiciliu reprezinta o prioritate in acest Plan. In luna martie 2016 Fundatia TON, in parteneriat cu Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timis ( ADAM S), a inceput implementarea proiectului "Comunitati Rurale Active in Furnizarea si Monitorizarea Serviciilor de Ingrijiri la Domiciliu – Cresterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a batranilor din 5 comunitati rurale". Proiectul se desfasoara pe o perioada de 20 de luni, este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si are un buget total de 82.300 CHF. Grantul acordat este de 74.050 CHF, iar co-finantarea asigurata de solicitant si parteneri este in valoare de 8.250 CHF. Proiectul se desfasoara la nivel national, respectiv in 6 comunitati rurale din 5 regiuni ale Romaniei: Nord-Est (Moldovita, jud. Suceava si Hodora-Cotnari judetul Iasi), Vest (Armenis, jud. Caras-Severin), Nord-Vest (Batar, jud. Bihor), Sud-Est (Dumitresti, jud. Vrancea), Centru (Bunesti, jud. Brasov); de asemenea, proiectul are o importanta componenta de influentare a politicilor publice in acest domeniu, dezvoltare a retelei furnizorilor de servici, cresterea informarii decidentilor politici asupra solutiilor cost eficace de a oferi servicii de calitate varstnicilor. In perioada 13-21 Septembrie 2017, doisprezece ciclisti belgieni vor strabate mai mult de 1000 km in zece zile pentru a promova necesitatea serviciilor de ingrijiri la domiciliu in Romania si pentru a colecta fonduri necesare furnizarii acestor servicii in comunitati rurale din Romania.

Fundatia Crucea Alb Galbena Buzau este una dintre cele mai importante organizatii infiintate de Belgia in Romania, avand 14 ani de cand furnizeza ingrijiri medico-sociale la domiciliu, deservind in prezent 29 de comune din cele 82 ale judetului Buzau si Municipiul Buzau. De aceea ciclistii au ales sa isi inceapa traseul din Buzau in data de 13 septembrie, cand va avea loc o Conferinta de presa la Consiliul Judetean Buzau, la ora 9:15. Ciclistii isi vor incheia drumul pe data de 21 Septembrie in Bucuresti unde are loc Conferinta de Sfarsit a proeictului, conferinta gazduita de Palamentul Romaniei. In cadrul Conferintei vor fi discutate lectiile invatate pe parcursul proiectului, vor fi decantate masurile organizatorice, juridice si financiare ce pot fi luate la fiecare nivel - local, judetean, national - pentru a facilita cresterea accesului batranilor la servicii de ingrijiri la domiciliu in Romania.

E.S.

 

ciclisti 1

ciclisti 2

 

Scroll to Top