ATENTIE PARINTI! Vreti sa angajati o bona pentru copil? Cititi aici noile reguli aprobate recent de Guvern

Angajare bonaServiciile de ingrijire si supraveghere a copilului pe timpul zilei vor putea fi asigurate de bone fie in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica acreditata ca furnizor de servicii sociale, fie in baza unui contract de prestari de servicii incheiat intre bona, persoana fizica autorizata, si reprezentantul legal al copilului.

 

Prevederea este inclusa intr-o Hotarare prin care Guvernul a adoptat astazi normele metodologice de aplicare a Legii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bona. Actul normativ reglementeaza procedura de recunoastere a calificarilor in vederea exercitarii profesiei de bona pe teritoriul Romaniei, aspectele referitoare la exercitarea acestei profesii, institutiile care elibereaza documentele necesare obtinerii acestui drept, aspectele referitoare la asigurarea calitatii serviciilor exercitate de bona.

Noile reglementari includ un model de asigurare a serviciilor de ingrijire si supraveghere a copilului pe timpul zilei, respectiv servicii instructiv-educative prin care se asigura ingrijirea, cresterea, protectia, educatia si invatarea copilului, folosind metode variate si alternative de educare si supraveghere. Contractul individual de munca si contractul de prestari de servicii includ, in anexa, ca parte integranta din contract, planul de activitati. Acest plan se elaboreaza in acord cu reprezentantul legal al copilului, in functie de numarul de copii aflati in grija/categoria de varsta a copilului/copiilor, de nevoile individuale ale fiecaruia, ale familiei acestuia. Planul de activitati poate include responsabilitati ale bonei privind protejarea copilului de orice forma de abuz, neglijare, exploatare, insotirea copilul la spital pana sosesc parintii sau reprezentantul legal, oferirea unei alimentatii corespunzatoare calitativ si cantitativ, adaptata varstei, nevoilor si preferintelor acestuia, in functie de meniurile stabilite cu repzentantul legal al copilului. La solicitarea reprezentantului legal al copilului, bona insoteste copilul cu dizabilitati la activitatile de abilitare/reabilitare precum fizioterapie, kinetoterapie, magaj, logopedie si de abilitate manuala si alte forme de terapii. Planul de activitati se poate revizui anual sau ori de cate ori este nevoie, in functie de progresul copilului, nevoile individualizate ale acestuia, programul reprezentantului legal. Serviciul public de asistenta sociala are obligatia sa asigure reprezentantilor copilului, la cerere, in mod gratuit, consiliere in vederea elaborarii planului de activitati.

Pentru cetatenii altor state membre, furnizorul de servicii sociale incheie contractul individual de munca in baza atestatului de recunoastere a calificarilor/dreptului de exercitare a profesiei de bona in Romania, document care se elibereaza de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice in calitate de autoritate competenta, pentru profesia de bona. Activitatea bonei se supune controlului inspectiei sociale, insa controlul se realizeaza obligatoriu cu acordul si in colaborare cu parintele/reprezentantul legal. Reglementarea conditiilor de asigurarea a calitatii, inclusiv a modelului-cadru al planului de activitati, a obligatiei serviciului public de asistenta sociala de a asigura consiliere gratuita reprezentantilor legali ai familiei, va preveni situatiile de neglijare, abuz si va contribui la consolidarea unui model de ingrijire si supraveghere instructiv-educativa favorabila dezvoltarii copilului, valorificarii potentialului de invatare timpurie, dezvoltarii competentelor sociale si emotionale ale copiilor, dar si cresterea gradului de incredere in serviciile de ingrijire prestate de bone si, implicit, cresterea gradului de reinsertie pe piata muncii a persoanelor aflate in concediu pentru cresterea copilului.

A.D.

Scroll to Top