12 ciclisti belgieni ajung la Buzau sa promoveze dreptul la servicii de ingrijire medico-sociale ale batranilor din mediul rural
Last Updated on 12/09/2017 by Iulian Gavriluta

Servicii batraniRomania este pe ultimele locuri in Europa vis a vis de serviciile de ingrijire pe termen lung acordate persoanelor de varsta a treia. In urma unei evaluari a nevoilor de la nivelul comunitatilor sale, Fundatia Romano-Belgiana The Open Network for Community Development (TON) a realizat in 2014 un Plan Master de servicii socio-medicale, plan ce isi propune dezvoltarea de servicii necesare populatiei de la nivel rural.

 

Serviciile de ingrijiri la domiciliu reprezinta o prioritate in acest Plan. In luna martie 2016 Fundatia TON, in parteneriat cu Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timis (ADAMS), a inceput implementarea proiectului "Comunitati Rurale Active in Furnizarea si Monitorizarea Serviciilor de Ingrijiri la Domiciliu – Cresterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a batranilor din 5 comunitati rurale". Proiectul se desfasoara pe o perioada de 20 de luni, este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si are un buget total de 82.300 CHF. Grantul acordat este de 74.050 CHF, iar co-finantarea asigurata de solicitant si parteneri este in valoare de 8.250 CHF. Proiectul se desfasoara la nivel national, respectiv in 6 comunitati rurale din 5 regiuni ale Romaniei: Nord-Est (Moldovita, jud. Suceava si Hodora-Cotnari judetul Iasi), Vest (Armenis, jud. Caras-Severin), Nord-Vest (Batar, jud. Bihor), Sud-Est (Dumitresti, jud. Vrancea), Centru (Bunesti, jud. Brasov); de asemenea, proiectul are o importanta componenta de influentare a politicilor publice in acest domeniu, dezvoltare a retelei furnizorilor de servici, cresterea informarii decidentilor politici asupra solutiilor cost eficace de a oferi servicii de calitate varstnicilor. In perioada 13-21 Septembrie 2017, doisprezece ciclisti belgieni vor strabate mai mult de 1000 km in zece zile pentru a promova necesitatea serviciilor de ingrijiri la domiciliu in Romania si pentru a colecta fonduri necesare furnizarii acestor servicii in comunitati rurale din Romania.

Fundatia Crucea Alb Galbena Buzau este una dintre cele mai importante organizatii infiintate de Belgia in Romania, avand 14 ani de cand furnizeza ingrijiri medico-sociale la domiciliu, deservind in prezent 29 de comune din cele 82 ale judetului Buzau si Municipiul Buzau. De aceea ciclistii au ales sa isi inceapa traseul din Buzau in data de 13 septembrie, cand va avea loc o Conferinta de presa la Consiliul Judetean Buzau, la ora 9:15. Ciclistii isi vor incheia drumul pe data de 21 Septembrie in Bucuresti unde are loc Conferinta de Sfarsit a proeictului, conferinta gazduita de Palamentul Romaniei. In cadrul Conferintei vor fi discutate lectiile invatate pe parcursul proiectului, vor fi decantate masurile organizatorice, juridice si financiare ce pot fi luate la fiecare nivel - local, judetean, national - pentru a facilita cresterea accesului batranilor la servicii de ingrijiri la domiciliu in Romania.

E.S.