Veste buna pentru zeci de sate din Buzau! Proiectul RO-NET a fost deblocat. Vezi aici lista localitatilor beneficiare de comunicatii prin internet

Proiect RO NETProiectul Ro-NET a fost deblocat in august, dupa zece luni de stagnare, acesta urmand sa duca la cresterea procentului de utilizare a Internetului in mediul rural, a declarat, pe 7 septembrie, Doina Banciu, consilier onorific al ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, la conferinta Cyber Intelligence Europe 2017.

 

"In mediul rural, in Romania, procentul de utilizare a internetului va creste cu siguranta prin finalizarea proiectului Ro-NET, care va conecta, prin retele de comunicatii in banda larga, 783 de localitati izolate din mediul rural, in fapt 399.000 locuitori si 8.000 de institutii publice si firme private. In august 2017, acest proiect finantat european a fost deblocat dupa zece luni de stagnare, astfel incat institutiile cu sarcini in domeniul cybersecurity trebuie sa ia in considerare aceasta realitate in anul urmator", a precizat Doina Banciu. Potrivit acesteia, una dintre prioritatile Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) o reprezinta transpunerea prevederilor Directivei NIS (Network and information security — Securitatea Retelelor si a Sistemelor Informatice) in legislatia nationala. In perioada imediat urmatoare, directiva urmeaza sa fie supusa dezbaterii publice, astfel incat, in prima parte a anului 2018, sa poata fi legiferata. "Fara indoiala, institutiile publice in principal vor intelege mai bine necesitatea specialistilor certificati in domeniul cibersecurity, iar in acelasi timp se va deschide in Romania o piata pentru formarea de specialisti certificati la nivel national", a afimat Banciu.

Ro-Net este un proiect major finantat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeana a decis modificarea acestui proiect si impartirea sa in doua etape. Valoarea totala aprobata pentru prima etapa a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezinta cofinantarea prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapa este de 53 milioane de euro. Potrivit MCSI, 'Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localitati identificate ca 'zone albe' iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si zonele rurale aducand Internetul in banda larga mai aproape de 130.000 de gospodarii, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice'. Gratie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum si 8.500 de firme si 2.800 de institutii publice vor avea acces la Internet in banda larga. Cei doi operatori desemnati sa implementeze proiectul, in urma licitatiei organizate de Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, sunt Telekom Communications si Telekom Mobile. Demararea proiectului Ro-Net a fost anuntata la jumatatea lunii ianuarie 2015, de catre ministerul de resort. Potrivit listei publicate de autoritaţi, din judeţul nostru sunt vizate sate din comunele Minzaleşti, Lopatari, Vintila Voda, Scortoasa, Beceni, Viperesti, Racoviteni, Gura Teghii, Ramnicelu, Naieni, Magura, C.A. Rosetti, Florica si Podgoria.

Lista completa poate fi consultata accesand: comunicatii.gov.ro/proiectul RO-NET

A.D.

Scroll to Top