Saptamana trecuta, in intervalul cuprins intre 6 si 8 septembrie, a avut loc, la Buzau, intalnirea de lucru pe tara a inspectorilor de biologie, activitate care s-a derulat in sala de conferinte „Atena“ a hotelului Sport. Deschiderea intalnirii de lucru a inspectorilor scolari pentru disciplina biologie a fost facuta de catre domnul Inspector General Traian Saitan din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, care a comunicat auditoriului de specialitate scopul si obiectivele intalnirii.
Astfel de activitati derulate cu inspectorii de specialitate pe discipline sunt mai mult decat necesare, pe fondul schimbarilor survenite in programele scolare pentru primul an al ciclului gimnazial, respectiv clasa a 5-a, ceea ce ne face sa prefiguram, pe termen lung, faptul ca vor urma si alte schimbari in structura programei atat la nivel gimnazial, cat si liceal, daca ar fi sa gasim logica acestui demers ministerial.
Prezentarea transformarilor concrete care au intervenit in programa a fost facuta de catre doamna Gina Barac, cercetator in cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei, care a realizat o expunere legata de prezentarea noilor programelor scolare pentru gimnaziu, specificand, in acest sens, elementele de noutate care sunt relevante pentru noile programe de biologie pentru gimnaziu, cat si modalitatile concrete de abordare a programei de biologie pentru clasa a V-a. Expunerea a vizat si chestiunile practice legate de necesitatile carelor didactice privind realizarea documentelor scolare de planificare si de proiectare didactica: planificarea calendaristica, planificarea pe unitati de invatare, proiectul de lectie, fisa de lucru si fisa de evaluare.
Ulterior, un alt oficial din MEN, doamna Steluta Paraschiv, Consilier CNEE, a aprofundat latura practica a aplicarii programei scolare, prin fixarea modalitatilor de evaluare a competentelor specifice urmarite a fi dezvoltate la elevii din clasa a V-a, cat si problemele legate de aplicatiile practice la catedra, pe care trebuie sa le realizeze cadrul didactic.
Ultimul punct pe agenda de lucru a intalnirii a fost prezentat de catre domnul Inspector General Traian Saitan si a vizat Cadrul normativ pentru anul scolar 2017-2018, referindu-se la structura anului scolar 2017-2018, planul-cadru, programa scolara de trunchi comun, programele scolare pentru cursuri optionale, examenele nationale, competitiile scolare si, nu in ultimul rand, la oferta nationala de manuale scolare existente pana la momentul de fata pe piata de carte didactica.
In final, tinem sa mentionam faptul ca aceasta activitate a beneficiat, pe langa concursul institutional al ISJ Buzau, de implicarea profesorului si a inspectorului de specialitate Serenella Dinu, care detine recordul in materie de activitati scolare nu numai in judetul Buzau, iar acest lucru se intampla intr-o societate in care, spunem noi, putini mai sunt aceia care se incapataneaza sa isi respecte statutul de intelectual si sa mai ofere acel plus de implicare pe terenul educatiei, in afara obligatiilor de serviciu. Sa spunem ca aceasta remarca reprezinta o consideratie pe marginea informarii de presa, dar una pe care o intelegem ca fiind necesara.
Adrian Constantin