Sofranul sau „aurul rosu” – Povestea celui mai scump condiment din lume si a proprietatilor sale miraculoase
Last Updated on 10/09/2017 by Iulian Gavriluta

SofranulSofranul este un condiment derivat din floarea de Crocus sativus, care face parte din familia iridaceaelor. Misterul invaluie originea cuvantului englezesc ”saffron”, dar textele antice sugereaza ca ar fi derivat dintr-o cuvant de origine franceza din sec.al XII-lea, ”safran”, care provine din latinescul ”safranum”.

 

Proprietatile curative ale sofranului sunt mentionate in peste 90 de maladii. Dintre ele, Alzheimer, cancerul de piele, depresia, sistemul imunitar, purifica sangele, combate pofta de mancare, este extrem de eficient in curele de slabire, poate preveni orbirea, etc. Pentru ca este un puternic antioxidant, sofranul a fost folosit din vechime pentru a controla problemele digestive, durerea, artrita si inflamatiile. Antimicrobian, antibacterian, lucreaza ca un antiseptic si ca un antibiotic. Este, de asemenea, un agent antiinflamator, ca si ghimbirul. In plus, are grija de ADN-ul nostru, prevenind mutatiile. Cercetarile recente au aratat ca reduce si efectele secundare ale sedintelor de chimioterapie. In plus, este un potent agent antiviral impotriva HIV.

Lupta cu holera, febra tifoida si difteria

Gratie calitatilor sale antiseptice, este prescris in durerile de stomac, in problemele hepatice si intestinale si chiar in caz de diaree cronica. Sofranul poate lupta chiar si cu holera, febra tifoida si difteria, fiind util si in caz de colita sau boala Crohn.

Previne flatulenta si ajuta in lupta cu viermii intestinali, iar fiert in lapte te scapa de raceala si durerea din corp. Purifica sangele si este un tonic general. Bogat in fier, previne instalarea anemiei, dar si a astmului, sinuzitei, inflamarea articulatiilor, si chiar a sclerozei multiple ori a osteoporozei.

Beneficiile sale nu se opresc aici, sofranul fiind util si in problemele pielii, dar si in caz de boli cardiovasculare. Bogat in fier, mangan, B6, fibre si potasiu, sofranul scade si presiunea sangelui, dar este util si cand tusim sau avem pieptul congestionat.

Sofranul este o planta mediteraneeanadin care se extrage condimentul sofran (cel mai scump condiment din lume), uleiuri aromatice si alte substante cu utilizari in medicinasi alimentatie.

Florile violete infloresc toamna, se culeg in zori si cele 3 stigmate sunt recoltate de la fiecare floare. Se prajesc in cantitati mici la foc domol. 3-4 firicele sunt de ajuns pentru a condimenta un litru de apa. Sofranul consta in stigmatele uscate ale florii de sofran sau trandafiri, cum mai sunt numiti. Este folosit de acum 3000 de ani de civilizatiile antice ca si colorant si aromatizant pentru mancare si vin. Este nevoie de 80000 de flori pentru 2,5 kilograme de stigmate din care se obtin 500 grame de sofran dupaprajire. Mirosul este inconfundabil: bogat, intepator, floral, dulce. In Grecia si Egipt se folosea si in parfumuri, unguente si afrodisiac.

Intrebuintari culinare. Supe meditaraneene de peste, tocana bouillabaisse specifica Provence, "zarzuela Catalana", orez, paella, "pui iranian", prajituri si chifle in Suedia, si o minunata inghetata cu sofran  preparata cu fistic. Pentru majoritatea retetelor, sofranul se infuzeaza in lichid. Pus la inceputul prepararii mancarii ii da mai multa culoare, pus mai tarziu, ii va da mai degraba aroma.

Este asemanator cu sofranelul, de aceea trebuie avut grija de unde este cumparat (mare atentie sa scrie "crocus sativus" la continut) si daca se poate sa nu fie macinat prea fin (poate fi amestecat mai usor cu turmeric,  firele de sofran se falsifica mai greu). Sofranul de Iran este considerat cel mai calitativ, este rosu aprins iar cel de India spre portocaliu si ceva mai light la gust.  Un gram de sofran pur  poate costa in jur de 60-70 de lei, dar trebuie utilizat cu mare atentie, in cantitati minimale. Se prepara un extract cu lichid rece, care apoi se adauga la mancarurile fierbinti. Orezul cu sofran este renumit, are o culoare si un gust nemaipomenit, iar un suc de rosii cu sofran nu-l veti uita repede! Natura si minunile ei!

Sursa: pestre.ro, cunoastelumea.ro

A.M.