Cartofii deshidratati, produsi prima data de incasi, pepenii care valoreaza mii de dolari sau iaurtul cu cenusa sunt doar cateva dintre cele mai inedite feluri de mancare din lume, unele dintre ele considerate pe cale de disparitie, produse de mici comunitati care le pretuiesc pentru valoarea nutritionala si gustul deosebit.
Pepenele de ''aur''
Pepenii cultivati in orasul japonez Yubari se vand foarte scump. Anul trecut, doi pepeni Yubari au fost vanduti la licitatie pentru suma de 3 milioane de yeni (27.000 dolari). Cele mai bune exemplare sunt pretuite pentru dulceata gustului, forma de sfera perfecta, coaja moale si tulpina in forma literei ''T''. Un pepene Yubari obisnuit costa intre 50 si 100 de dolari.
Pepenele Densuke sau pepenele "negru" printre cele mai scumpe fructe din lume
Pepenele Densuke este o creatie japoneza 100%. Un exemplar renumit pentru perfectiunea sa a fost licitat cu aproape 4.000 de dolari in
Cartofii deshidratati dupa o tehnica antica
Ideea conservarii hranei prin deshidratare a existat si inainte de calatoria in spatiul cosmic. In anii 1400, incasii foloseau un produs din cartof deshidratat denumit ''chuńo'', destinat meselor persoanelor de rang inalt, soldatilor si muncitorilor sau ca rezerva de hrana atunci cand recoltele nu se faceau. ''Chuńo'' este pregatit si in zilele noastre in anumite regiuni din Anzi. Una dintre metode foloseste un soi rar de cartofi, cu gust amar. Cartofii sunt lasati sa inghete pe timpul noptii, apoi sunt zdrobiti cu picioarele pentru a inlatura excesul de apa si coaja, uscati apoi la soare in timpul zilei. Procedeul este repetat timp de cinci zile pana cand cartofii s-au uscat complet. Astfel preparati, pot fi pastrati ani intregi. La nevoie sunt fierti in apa. ''Chuńo'' este folosit si in medicina traditionala pentru tratarea gastritei si a ulcerului.
Iaurt cu cenusa
In provincia kenyana
Fasole pentru menstruatie
Populatia Wayuu din
Sarea ''piperata''
Locuitorii din vestul Kenyei, izolati de principalele rute pe care se transporta sare, au pus la punct o metoda diferita de extractie a sarii din trestia de pe langa rauri. Snopurile de trestie sunt uscate pe pietre, apoi tinute la foc mic timp de trei zile. Cenusa rezultata este amestecata cu apa, filtrata si fiarta, iar rezultatul este un amestec sarat. Este impachetat in
E.S.