NOPTI TULBURI IN UNIVERS! ERUPTIE SOLARA URIASA! Vezi aici care sunt efectele cele mai mari asupra Pamantului asteptate in acest weekend

Eruptie solaraNASA a anuntat ca s-a inregistrat cea mai puternica eruptie solara din 2008 pana in prezent.Doua puternice explozii solare de mare intensitate au avut loc miercuri, a doua fiind cea mai puternica inregistrata de la inceputul acestui ciclu de activitate a soarelui, ce a debutat in decembrie 2008, potrivit unui anunt al NASA.

 

Aceste jeturi de radiatii, care pot perturba functionarea satelitilor de comunicatii si sistemele de navigatie GPS, ca si retelele de distributie electrica la straturilor superioare ale atmosferei terestre, au fost detectate si filmate de sonda ''Solar Dynamics Observatory'' a Agentiei Spatiale Americane la ora 9:10 GMT si, respectiv, la ora 12:02 GMT.  Potrivit Centrului de Predictii Meteorologie Spatiale (SWPC) aceste eruptii de clasa X au perturbat timp de o ora comunicatiile radio de inalta frecventa pe suprafata Terrei orientata catre soare, precum si comunicatiile cu frecventa joasa utilizate pentru navigatie.  Cele doua eruptii au avut loc intr-o regiune activa a soarelui unde s-a produs deja o eruptie de intensitate medie, la 4 septembrie.  Ciclul actual al soarelui, care a inceput in decembrie 2008, a manifestat o scadere a activitatii, deschizand calea catre "minimul solar".  Ciclurile solare dureaza, in medie, unsprezece ani, precizeaza Agerpres.  La sfarsitul fazei active, aceste eruptii devin din ce in ce mai rare, dar pot totusi sa fie puternice.  Eruptiile solare, uriase explozii in atmosfera Soarelui, afecteaza toate straturile atmosferei solare (fotosfera, coroana si cromosfera), incalzind plasma cu zeci de milioane de grade Kelvin si aruncand in spatiu electroni, protoni si ioni grei cu viteze apropiate de cea a luminii. Aceste eruptii sunt deseori asociate cu furtunile magnetice solare, denumite si ejectii de masa coronala (CME). Acestea doua sunt cel mai des intalnite evenimente solare, insa Soarele poate genera si fluxuri foarte rapide de protoni ? denumite evenimente SEP (solar energetic particle) si pot aparea si fluctuatii in dinamica vantului solar cunoscute drept evenimente CIR (corotating interaction regions).  Exploziile solare de clasa X sunt cele mai puternice. Cea mai intensa dintre cele doua explozii a fost clasificata X9,3, cea mai puternica de la explozia X17 din 2005, conform NASA. Exploziile solare cele mai putin intense sunt de clasa A, urmate de B, C, M si X. Similar cu scara Richter pentru cutremure, fiecare litera reprezinta intesitatea.  Exploziile solare de clasa X pot provoca radiatii puternice in atmosfera superioara a Pamantului si pot declansa intreruperi radio, asa cum s-a intamplat miercuri.  Cea mai puternica explozie solara detectata pana acum a avut loc in 2003 fiind clasificata la clasa X28.

 

A.M.

Scroll to Top